Uppdatering på ny Sigvardtavla…

SamsungSLM1604M-1

Ja, Sigvardtavla heter den ju inte. Den heter Oscartavla har min äldsta grabb bestämt!

Eftersom han är med och bestämmer hur den skall designas så är det inte mer än rätt att även han skall få sätta sitt namn på den.

Har skrotat planen med mina egendesignade kretskort. De funkar skitbra så det är inte det som har avgjort det beslutet men skall det vara någon vits med att göra det som ett Open Source projekt där andra skall kunna enkelt bygga en egen hemma så måste den bygga på redan tillgängliga komponenter och kräva minimalt med lödkunskaper.

Lösningen bygger på en Arduino UNO (finns på Kjell & co t ex), en RGB LED strip med WS2801 som möjliggör individuell kontroll över varje RGB LED (finns billigt på eBay) och resten av prylarna är optionella. Grabben vill även ha en digital klocka samt något som kan ge honom information i form av text (digital). Funderade ett bra tag på hur jag skulle fixa en led-pixel matris men så hittade jag en hög begagnade Samsung SLM1604 led-matris enheter från skrotade reklamskyltar och efter en hel del pulande och irritation så har jag nu lyckas bygga en avlång display som kan scrolla text i tre färger. Här kan man t ex förstärka vad som skall ske när ett alarm ringer så det inte är någon risk att man missar det!

hot-ip65-ip67-waterproof-5m-roll-ws2811-led

Tavlan kommer att kontrolleras/programmeras via en Google kalender vad gäller det elektroniska och man kommer aldrig att behöva koppla in den till en dator för att ändra något! Tänker sköta synk till RTC (klock-kretsen) via samma kalender så man slipper fundera på vintertid/sommartid eller att tavlan skall köra ett annat schema när de är lediga etc.

Bygger man “bara” standardmodellen så torde man fixa det under 800 kr! Mjukvaran kommer man att kunna ladda ner här gratis och givetvis ingår även källkoden ifall man vill göra en modifierad variant för att anpassa den till sina egna behov.

Annars hittade vi Angry Birds läsk på vår lokala ICA i dag efter skolan. Rovios merchandise är nu bland den största i världen men det tycker jag faktiskt att de är värda! Företaget startades av några grabbar i Finland och även om de licenserar ut sitt varumärke till en hel del tveksamma produkter så fortsätter de att göra mina barn lyckliga och då är det helt ok! Tillbaka till läsken nu…

De hade två sorter: en röd och en gul. Den röda provade vi först och den var helt ok! Påminde lite om den nya röda Fantan faktiskt. Sen skulle vi testa den gula och det var raka motsatsen… BLÄ! Rävpiss eller något i den stilen så den kommer vi inte att köpa mer!

Har även börjat nedräkningen till semestern och jag börjar känna mig väldigt redo nu för fem veckors ledighet! 🙂

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: