Timstock Slim™ – uppdatering 3

Timstock Slim™ with speakers

Timstock Slim™ Speaker

Redan innan de första kretskorten har landat i min brevlåda är de nu obsoleta, men det hindar inte att jag kan använda dem för testsyfte!
Jag hade inte räknat med att ljud skulle vara ett önskemål men där fick jag backa och det är jättebra med tidig feedback så att detta kommer nu och inte när jag har producerat 1000 st… 😉

Just nu ser det ut som jag måste byta ut den attiny85 som driver det hela till en attiny84 för att få mer IO pinnar och det kommer att kräva ganska omfattande ändring på kretskortets layout, men så funkar det när man utvecklar hårdvara! Jag skall först se om jag kan ställa om två av de IO portarna som är kopplade till knapparna till att under en kort stund skicka PWM-signaler till ett piezomembran för att generera ett ljud och sen återställa sig till att åter igen vara IO för inkommande signaler från knapparna men jag använder ju dessa portarna till ISP-kontakten också så det är inte säkert att det kommer att gå… Om så är fallet så får jag rita om kortet för en större krets som har mer IO och så får jag göra nya kort att testa med!
Jag kan limma fast en attiny84 dead-bug style på kortet och dra kablar som prototyp så det känns inte som ett problem just nu.

Ett piezomembran, en slags “högtalare” kan man kalla den, kommer att göra den lite mer otymplig och den måste monteras på baksidan om ergonomin skall fungera så det får jag fundera ordentligt på hur jag skall lösa. Det smidigaste hade varit att montera det direkt på kretskortet men det är känslig elektronik så den måste nog monteras i en plasthållare och då blir det lite mer tjocklek såklart. Med lite tur blir det inte tjockare än batteriet och då är det ingen förlust, men jag skall sondera DigiKeys utbud av piezoelement/memran och så får jag beställa hem lite olika och testa med!

Har även redan nu övervägt att byta ut det nuvarande 12.5 mm batteriet mot ett 20 mm då det är mer vanligt förekommande på våra vanligaste affärer, och det är lite mer effekt i dem dessutom. Det bästa hade som sagt varit att ha ett laddningsbart batteri men då måste jag bygga en laddkrets samt montera en mini-b usb-kontakt också och även om bara varje komponent kostar en tia eller så så tickar det snabbt iväg och kostnaden blir för hög. Timstock Slim kommer inte att vara rätt för alla, men alla som vill skall ha råd att köpa den för en tämligen minimal kostnad och det var det som var mitt ursprungsmål och det håller jag fast vid.

Det får räcka med att lägga till ljud på Timstock Slim och sen blir det inga mer finesser för priset är viktigare än funktion! Jag kan bygga en Timstock Mega för den som önskar laddningsbart batteri, WiFi, klocka och styrning från Google Calendar för den som så önskar! Fast då är det nästan bättre att jag uppdaterar min Tim(mer) Stock med de funktionerna och så får de som vill köra den i telefonen i stället.

Det som dock kommer att finnas som finess är en helt annan typ av visuell feedback eftersom jag använder RGB lysdioder och här kommer olika mönster av färger att kunna indikera när tiden är slut och jag har även en liten plan på att implementera ett litet spel – i mån av tid och utrymme i minnet – som man kan roa sig med! Har en idé för ett reaktionsspel som skulle funka med de komponenter den har i dag, men detta är bara en bonuspryl om jag får tid i slutändan och det finns utrymme i minnet för den koden!

De som tänker ge sig på att försöka bygga sin egen Timstock Slim kan givetvis göra vad de vill kodmässigt men det kommer inte att bli billigare att bygga en själv om man inte redan har komponenterna hemma och kan etsa egna kretskort, men det är inte därför vi hemmapulare bygger elektronik – vi gör det för att det är kul och för att lära oss någonting!
Jag t ex försöker återvinna så mycket elektronik jag kan och jag har byggt flera saker enbart på elektronik jag har “räddat” från saker som gått sönder. Jag vet att det är nästan löjligt att återvinna kondensatorer och motstånd eftersom de är så billiga i dag, men tillfredsställelsen är faktiskt större om man lyckats bygga någonting helt gratis!

Jag byggde i vintras en liten men universell fjärrkontroll som bara hade en knapp och en funktion – att stänga av ALLA TV-apparater den riktades mot! Det är bara en liten mikroprocessor som sänder alla avstängningskoder till alla kända TV fabrikat som sålts i Europa och när den har sänt alla koder två gånger så stänger den av sig. I snitt så stänger den av en TV på mindre än en sekund och det är ganska kul att stå inne på en stor TV-affär och med ett tryck så stänger man av 50 TV-apparater 😀
Det är lika kul att stå på gatan utanför någons vardagsrum och stänga av deras TV… hehe… Jag lyckades få min att funka upp till 40 meter, men jag tror jag kan trimma den lite mer ändå.
Den har ingen praktisk funktion och efter jag byggt den och konstaterat att den fungerar så hamnade den i en låda med en massa andra liknande projekt som jag egentligen inte har någon användning för, men det var kul att bygga dem!

Timstock Slim är egentligen mitt första hårdvaruprojekt som har ett riktigt syfte och därför ser jag fram mot att åtminstone en person kommer att finna den värdefull. Allt utöver det är bara en bonus!

På måndag skall jag göra en ny magnetröntgen och hoppas de till slut kan acceptera att det inte går att göra någonting mer nu än att steloperera mig… Är rätt less nu på att inte kunna gå ordentligt och ha ohållbar värk hela dygnet trots adekvat smärtlindring… Håll tummarna för mig är ni snälla!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.