Sony Smartwatch som verktyg för autistiska?

SmartWatch

SmartWatch

Under tiden jag väntar på att mina kretskort till Timstock Slim™ skall anlända från USA (och jag tror faktiskt tullverket håller som bäst på med att applicera den sedvanliga 2 veckors extra väntetid innan de öppnar paketet och inser att det varken är av större ekonomiskt värde eller överhuvudtaget skall förtullas… inte första gången om jag säger så :/ ) så har jag haft tid att testa en annan idé jag haft – nämligen att modifiera en Sony Smartwatch till en väldigt hi-tech Timstock + extra lull-lull!

Jag har gjort ett första test med en SW2, dvs en Sony Smartwatch 2, och efter en kväll hade jag en fungerande prototyp som var proof-of-concept och jag kan nu ta det till nästa steg.
En Smartwatch 2 kräver koppling till en Sony Xperia mobiltelefon för de flesta apparna och detta kan jag inte kringgå med den medföljande firmware den kommer med och även om jag kan ändra detta så kan jag inte släppa en sådan mjukvara utanför jobbets dörrar så jag fokuserar på andra metoder…

Sony Smartwatch “1” är sedan en tid tillbaka öppnad för egen bootloader och firmware och här kommer steg två nu att göras!
Denna Smartwatch bygger på en processor (mikrokontroller faktiskt) och den har en OLED display på 128×128 punkter som kontrolleras via SPI.
Bluetooth är också inbyggt och även den pratar SPI, resten har I2C som protokoll eller direkt via GPIO.

Jag kommer i steg ett bygga en fristående klocka som är en kombinerad klocka och timstock och tanken här är både att maskera den som handikappverktyg samt möjliggöra att den följer med användaren hela dagen. Detta är särskilt lämpligt när barnet skall på rast t ex och vet att de skall vara ute 20 minuter eller liknande och då trycker man bara på rätt knapp på skärmen och så räknar den ner i sedvanlig ordning. Klockan kommer att signallera med en vibration och eftersom man har den på handleden är det inget man missar!

Steg 2 kommer att vara en frivillig Bluetooth-koppling till antingen en telefon eller en dator och då är tanken att klockan autimatiskt skall kunna ställas in att “larma” vid specifika tidpunkter. Detta kan vara lämpligt genom att t ex vibrera 3 minuter innan en lektion börjar så man hinner dit i tid, eller varför inte när det schemalagda toalettbesöket skall göras?
Möjligheterna är oändliga och jag har redan fått väldigt positiva signaler tillbaka på denna idén! 🙂

Handikapphjälpmedel måste inte se så tråkiga ut för jag tror i många fall att användarna skäms för dem och kan man då paketera dem lite häftigare – som Timstock Slim™ kommer kunna vara – eller som denna Sony Smartwatch.

Smartwatch Timstock

Smartwatch Timstock prototyp 0.1a under test av min yngsta son.

Vad tror ni? Skulle detta vara någonting för era barn?
Jag skall lämna en klocka till barnhabiliteringen i Ystad så får de ta ställning om vi skall rulla ut detta till några barn och se vilken effekt det får.
Klockorna är som sagt av förra generationen och är ganska billiga i dag och det är ju bra! De är också redan CE-certifierade så de kan säljas hur man vill till hela världen.
Givetvis tål de inte samma misshandel som en bepansrad traditionell timstock, men jag vet också att våra barn KAN vara försiktiga om det är något som är viktigt för dem och testar vi inte nya saker, även om de är lite mer ömtåliga, så får vi aldrig reda på resultatet heller.

Huruvida denna mjukvaran släpps som Freeware, Open Source eller för en liten penning vet jag inte än men om jag släpper denna produkten måste jag även budgetera för lite förvaltning, dvs buggrättningar, och då kanske jag måste ta ut en liten summa… Jag skall försöka lägga in en metod för frivillig betalning i någon framtida produkt/app för att se om jag så kan få in lite pengar. På så sätt behöver man inte betala om man inte kan/vill/har råd men om man uppskattar mitt jobb och vill bidra till framtida utveckling kanske man kan tänka sig att donera en slant?
Även jag måste kunna leva och det kostar en hel del pengar att utveckla en applikation från en prototyp och skall man sen förvalta den och rätta buggar så går man fort väldigt back… Visserligen är det en sak jag är beredd att gå back på men det kommer att hindra mig från att göra många av de saker jag önskar kunna men inte har råd med…

En dröm vore att kunna få in tillräckligt för att kunna leva på de hjälpmedel jag utvecklar men då skulle jag behöva få spridning på mina saker globalt för jag kommer aldrig att acceptera att man inte skall kunna ha råd med dessa för då missar man hela poängen. Säljer man tillräckligt med prylar med 10 kr vinst så blir även det pengar om tillräckligt många köper den men dessvärre är det ett allt för smalt segment att jobba med handikapphjälpmedel och då får man vara realistisk.

Man får hoppas Bill Gates, Mark Zuckerberg, Larry Page eller Sergey Brin tycker mitt arbete är viktigt och donerar en fet slant 😉

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

7 Comments

 1. Hej. Så bra praktiskt med en “timer” på armen!
  Jag har provat med Time Timer armband, men den är lite komplicerad att ställa in så det kan inte en person med funktionsnedsättning göra själv utan måste ha hjälp. Sen är det lätt att komma åt knappen (av misstag ibland;-) som stoppar nedräkningen. Men den är bra för att man kan se hur lång tid som är kvar. Kan man det på Smart watch ?
  mvh Ewa

  Post a Reply
 2. En annan sak : jag har av alla de stora firmorna, som har kognitiva hjm, efterlyst en timer där man kan spela in eget tal: vad man ska göra när tiden är inne.
  Det finns massor av tidshjm med signaler . Även tidshjm finns där man kan kan prata in påminnelser, men då bara för inställning med fasta klockslag (Memo Messenger, Voice cue) eller inspelningsknappar som man måste trycka på för att lyssna av meddelandet.
  Men om en timer behövs i tillfälliga situationer, skulle det vara jättebra att snabbt och enkelt kunna prata in ett meddelande, både för utvecklingsstörda eller dementa personer, som har glömt vad som ska hända när timern ringer!
  Är det något du skulle kunna tänka dig att utveckla efterhand?
  mvh Ewa

  Post a Reply
 3. Hej Ewa.

  Eftersom detta enbart är en snabb prototyp för att testa konceptet finns det inga färdiga delar och heller ej en detaljerad produktplan specificerar vilka funktioner den har så det får växa fram utifrån behov och tekniska begränsningar.

  Jag har laborerat med nya typer av haptisk feedback i form av ljussignaler och blir denna produkten av så kommer den att vara specialgjord för just autistiska och inte vara en generell produkt som delvis fungerar för autistiska.
  Med det sagt så kommer det att vara väldigt tydligt hur tiden räknar ner och användaren skall alltid kunna se exakt hur lång tid det är kvar på nedräkningen, annars kan de inte lära sig grundläggande tidsuppfattning med verktyget och då är det billigare att köpa en äggklocka och stoppa i fickan.

  Att kunna prata in ett eget meddelande som spelas upp i ett scenario är ett bra användarscenario men då jag tror denna klockan saknar mikrofon så blir det omöjligt om den skall gå att produceras med befintlig hårdvara.
  Då måste man bygga en helt egen klocka som man också måste ha ett klockhus och armband till och då springer utvecklingskostnaden snabbt iväg till sjusiffriga belopp… Det finns i dag ett par hemutvecklade smarta klockor men de har alla delar som är utskriva på en 3D skrivare och den lösningen har allt för klen hållbarhet för att man på ett säkert sätt skall kunna garantera användaren att den alltid sitter kvar på armen så det spåret skulle inte jag tordas ta.

  Som jag ser det så har jag två spår nu. Ett spår är att man tar en Sony Smartwatch 1 och bygger mjukvara som gör den enbart till fristående klocka och som har en inbyggd timstock med alla funktioner man önskar – som hårdvaran tillåter.

  Det andra spåret är att välja antingen en Smartwatch 1 eller 2 och låta en dator eller en telefon skicka instruktioner till klockan så den hela tiden är uppdaterad vad gäller kalender med påminnelser – samtidigt som den också går att köra som bara en timstock.

  Oavsett vilket spår som blir det bästa och vilken klocka man använder så handlar det inte om att man försöker använda en existerande funktion utan det handlar alltid om en specialskriven funktion/applikation för målgruppen.

  En timstock eller annan form av “tidsverktyg” måste vara oerhört enkelt att använda och det är ingen slump att man använder sig av 4 knappar med olika antal minuter och olika färg för de som kopplar en färg till en aktivitet i stället för en siffra.
  Man skall aldrig behöva trycka på mer än en knapp och så skall det funka direkt, annars missar man hela poängen.

  Jag har jobbat jättemycket med interaktionsdesign och jag har gjort åtskilliga tester där jag plockat in folk “från gatan” i syfte för att få återkoppling medans en produkt utvecklas och jag har lärt mig jättemycket från detta. Sen har jag de sista 6 åren arbetat tusentals timmar med autistiska barn och jag vet i dag ganska exakt vad som funkar bäst generellt och hur ett användargränssnitt skall se ut för dessa individerna. Många anhöriga till autistiska barn tycker t ex att timstocken är skittråkig och att den kunde vara lite roligare, men då missar de ofta poängen att man inte vill ha saker som tar fokus på uppgiften och då måste man köra ganska avskalat. Dagens barn är dock mer vana vid teknik och nu släpper jag mina produkter, som faktiskt kanske kan kallas timstock 2.0!

  Jag kommer att återkomma med mer detaljer när jag ser hur jag skall göra detaljerna och jag tror faktiskt att denna klockan skall kunna vara anpassningsbar till användaren så den blir mer personlig. Kanske att man kan välja vilken bakgrundsbild man vill ha i den och hur själva klockan skall se ut? Vissa använder bara digital klocka medans andra kanske föredrar en analog urtavla och här skall användaren kunna välja den han/hon vill ha. Jag kan tänka mig att göra samma sak med själva timstocken i telefonen denna gången och att man kan ha andra symboler i stället för de fyra färgade knapparna? Får man t ex ett barn att jobba bättre genom att ha bilder på olika figurer i Super Mario i stället för de runda knapparna så skall man givetvis utnyttja det 😉

  Tack för dina kommentarer! Jag uppskattar att du delar med dig av dina erfarenheter för även om jag har stor kunskap i området så är jag för smal erfarenhetsmässigt då jag baserar majoriteten av min filosofi och metodik utifrån mina barns behov, och det är inte säkert att resten av världen har samma preferenser som dem.
  Mina barn använder inte längre timstock och det gör det ännu mer viktigt att jag får låta andra testa och komma med kritik och förslag.
  Allt går inte att göra, men mycket kan man göra utan allt för stora insatser med tid och pengar och då är det bara att gasa på!

  Post a Reply
 4. Jag tycker det låter som en alldeles ypperligt bra ide. Tänk vad bra det skulle kunna bli för barnen..

  Post a Reply
 5. Hej, jag är en tjej på 27 som gillar att tänka utanför ramarna, har Asperger och det har slagit mig hur lite visuella hjälpmedel det egentligen finns.
  Det är ju inte så att kunskapen och tekniken finns för att tillverka dem. Utan ett antagligen ett ointresse pga en ingen stor ekonomisk marknad.

  Jag köpte ett ‘fitbit’ armband, som både fungerar till Android och iOS. Har dock noll intresse för rörelse eller dylikt, men man kan lägga in 8 alarm till den.
  Ex. Då jag är ljudkänslig, så är det den som väcker mig 3 dagar i veckan med dess vibrationer då jag skall upp till Dagligverksamheten. (Räknas som ett larm).
  För att påminna om att kl är 14 och jag ska ta medicin, har jag dagligen ett larm för det. (Räknas också som ett).

  Fördelen med denna är att den inte syns speciellt mycket. Även att den har bra med batteri tid. Klarar väta till en viss gräns (står att man ska kunna duscha med den, men varför utmana ödet? )

  Post a Reply
 6. Hej! Låter väldigt intressant. Skulle vara super till vår 10 åring som har lite svårt att förstå/upptäcka när rasten är slut och lektionen börjar. Hur har det gått? Hittar inget som verkar lika bra som den du beskriver.

  Post a Reply
  • Hej!
   Tyvärr så har jag inte uppdaterat den appen i klockan till senare versioner eftersom jag löste det på annat vis i takt med att barnen blev äldre.
   Nu lägger jag upp allt i deras Google Calendar i stället och har gjort en delat kalender så jag kan administrera deras kalendrar på min dator.
   Alla aktiviteter skickar ett “larm” fem minuter innan så de förbereds på vad som skall hända.
   Så längre inte skolans schema ändras så är det enkelt att sätta upp ett återkommande schema i Google Calendar och då fungerar det ju direkt i barnens telefoner!
   Roligt nog har äldsta sonen kvar sin smartwatch än i dag men bara för att läsa dessa larmen i, men då bara för skoltaxi då han inte behöver mer stöd längre!
   Så ta och titta på Google Calendar och försök lägga upp ett schema där, med larm fem minuter innan varje aktivitet. Sen kan ni prova er fram vad som ger bäst stöd för er?!

   Lycka till!

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.