My dogs

Som kanske är bekant så har jag jakthundar av rasen Engelsk Springer Spaniel och denna sidan tillägnar jag mina hundar.

Andra sidor eller inlägg visar hur jag tränar, jagar eller jobbar med dem i detalj, denna sidan bara visar de olika hundarna.

Workingwess Amazing Port Ellen

Hund: S18206/2009 Workingwess Amazing
Född: 2009-01-17 – 2021-09-27†

Far: S10917/2002 Thornycourt Fireflicker
Mor: S48800/2004 Fågeljägarens Ärla
Färg: brun & vit

Veterinärdata:
2012-02-02 Möller Ida – Öga UA
2012-02-02 Maglebergs Smådjurspraktik – HD grad A

Ellen

Ellen var min första spaniel och är en sådan hund som man bara får en gång i livet. Vi har en mycket speciell relation och det är verkligen en otroligt stabil hund med näst intill perfekt lydnad och stadga! Jag skriver näst intill för i slutändan vill jag ha en individ och inte en robot! Som ekipage vet vi var vi har varandra och vad vi vill och vi behöver inte kommunicera så mycket för det mesta är redan intränat och inpräntat.

Jag har lagt ner så många hundratals timmar på att träna OSS som ekipage men det har också gett resultat. Jag har också gjort alla fel man kan göra med Ellen men tack vare att jag är karl nog att erkänna det så har vi kunnat rätta till det vi gjorde fel och nu fungerar exakt som vi vill fungera. Ellen var den hunden som faktiskt fick mig att börja fundera på att lämna bössan hemma och bara köra hund på en del jakter – det är minsann ingen liten bedrift till han som ofta kallas för Mr. Browning!

Ellen är en strikt hund för fältjakt och andjakt (vattenapporterande – även om det inte är någon specialitet).

Hon kan utan problem hämta äggen i redena hos hönsen i hönshuset och lämna av till mig, ett i taget, utan den minsta repa på skalet!

Ellen apporterade sin första skjutna kaja när hon var tre månader och även om vi började jaga allt för tidigt så höll vi känslorna på lagon nivå och hon är i dag den hund jag litar på till nästan 100%.

Jag tränar fortfarande lydnad och stadga med henne varje dag och det kommer jag att fortsätta med till den dagen hon inte längre finns. Hon älskar att jobba för mig och få ger jag henne små jobb hela tiden eftersom den bekräftelsen hon får när hon lyckas ger henne det förtroendet som en riktigt bra hund skall ha!

Genetiskt och psykologiskt är hon en mycket bra representant för rasen och är ett ypperligt material för avel. Just nu är hon parad och skall ha valpar med Mr-Robb, Mack, nu i sommar.

Hon härstammar från Workingwess Kennel i Kode, Göteborg.

Workingwess Brilliant Supernova

Hund: SE53063/2010 Workingwess Brilliant Supernova
Född: 2010-06-27

Far: S49272/2003 Woodcocks Macduff
Mor: S48800/2004 Fågeljägarens Ärla
Färg: brun & vit

Veterinärdata:
Ej röntgad och lyst än.

Nova

Nova var min andra spaniel och är lillasyster till Ellen men har en annan pappa.

Trots de väldigt snarlika generna är Nova ganska annorlunda från Ellen och det är stora skillnader. Nova väger nästan tre kilo mer och är 10 cm högre i mankhöjd. Hon har fortfarande samma slanka kroppsform men har något större framvagn än Ellen.

I början hade jag det svårt med träningen och Nova svarade inte som Ellen gjorde i samma scenarion och jag slet ganska hårt – det skall jag vara ärlig med.

Hennes koppelföring var helt underbar men så fort man kopplade loss så bar det iväg… Inte bara fort utan även långt! Det får inte en spaniel som skall gå under bössan göra.

Efter ett år av regelbunden träning så var jag på väg att ge upp när jag en dag blev rekommenderad av en vän att släppa henne i skogen i stället, som en drevhund. Drevhund? tänkte jag… Hon har ju inget skall?

Men jag tog med henne till en av mina jaktmarker och tänkte att det fick bära eller brista… På med GPS pejl så jag kunde följa henne och med stor nervositet så släppte jag henne.

Det tog inte lång stund innan hon plockade upp ett spår från en älgko med två kalvar. Hon spårade och drev som en gud! Den dagen gick jag fyra riktigt stora och svåra såter med henne och när vi var klar var hon dyngsur och helt slut men med ett leende på läpparna som jag aldrig hade sett hos en hund innan. Denna dagen förstod jag för första gången vilken typ av individ hon var och har aldrig tittat bakåt sedan dess!

Hon orkar köra fyra heldagar i sträck på fältjakten som drivande hund innan hon kroknar och hon driver allt. Det spännande är att spanielträningen fortfarande sitter i och jag kan mitt under pågående drev blåsa stopp-kommandot och även om hon är ett par meter bakom en hare eller rådjur i full fart så stannar hon! Det är verkligen guld värt!

Nova har fått mig att inse hur viktigt det är med att förstå individen och inte bara rasen för att vi skall kunna fungera som ekipage och dessa två hundarna tillsammans täcker ungefär 90% av mitt jaktbehov – till min stora lycka!!!

Även om Ellen är min “superhund” så är det nu Nova jag jagar mest med eftersom en riktigt bra slaskhund får mycket att göra helt klart. Hon är även mycket uppskattad hos mina kompisar och vi blir inbjudna som ekipage på många jakter där det behövs en riktigt duktig drevhund som inte tvekar att reda ut de mest komplicerade situationer.

Nova håller en extremt hög fart när hon driver och är man inte med som passkytt så är det snabbt över. En fördel med detta är att hon täcker av ett område generellt bättre än andra hundar eftersom hon helt enkelt springer fler kilometer. På en begränsad yta innebär det högre täckningsgrad.

Hon jobbar riktigt bra tillsammans med andra hundar och har mycket litet byteshävdande så när viltet ligger där på backen så drar hon gärna vidare och jagar nästa vilt. Skitbra när man jagar med okända människor som vill hämta upp sitt vilt – det bryr hon sig nämligen inte om i någon större omsträckning.

Nova jagar allt som hon får jaga, även vildsvin, men det är inget jag egentligen strävar efter. Vildsvin skall vi dock träna på explicit så jag vet hur hon beter sig en dag när hon kommer i kontakt med en sur sugga eller liknande. För mig får hon gärna springa hem direkt för jag vill inte att hon skall gå in men det är upp till henne. Hon har enorm respekt för vildsvin och det är en bra säkerhet.

Eftersom Nova inte är rastypisk, oavsett hur bra jakthund hon är, så finns det inga planer på att avla på henne i framtiden. Det skulle inte främja rasen som jag set det men å andra sidan har hon inte fyllt två år än och mycket han hända fram till den dagen hon blir vuxen.

Ibland jagar jag med båda hundarna och då har jag Ellen på 20-30 meter och Nova på 100-150 meter och det är en giftig kombo när man vill kunna täcka stora ytor snabbt!

Hon härstammar från Workingwess Kennel i Kode, Göteborg.

Sitter vid dörr

Bild från daglig träning: Sitta ner och “be om lov” innan de får gå in genom dörren. Så gör jag med ALLT och fuskar ALDRIG! Det spelar ingen roll om de måste pinka mitt i natten eller om jag har 40 graders feber, jag fuskar aldrig med regler och rutiner. Det gör mig till en stark ledare för dem – så uppfattar jag det i alla fall – och de tycker faktiskt detta är kul. Varje gång de gör rätt så berömmer jag, även om det sitter till 100% nu. Bekräftelse när man har gjort rätt är alltid viktigt – oavsett hur liten uppgiften var!

Mina hundar betyder väldigt mycket för mig och jag hade aldrig trott att jag skulle bli så… Jag är ju trots allt född som kattmänniska i alla aspekter 😀

Jag tror jag har förvaltat det förtroendet jag en gång fick när jag hämtade min första valp och såhär i efterhand är jag glad att jag gjorde en all-in vad gäller att både lyssna på andras råd samt vara envis med lydnad och stadga. Tack kära hundar för att ni är så jävla bra!!! <3