Timstock Slim™

Timstock Slim™

Timstock Slim™

Nu är det dags att publikt visa min senaste idé kring de verktyg och hjälpmedel jag utvecklar till mina barn – och resten av världen om jag ser att behovet är större än min prioritering av min lediga tid.
Egentligen har jag tänkt på detta i flera år men hoppades att min Tim(mer) Stock skulle fylla det behovet men när frågan dök upp som en kommentar här före jul så började jag fundera på det igen, och nu har jag nog funderat klart!

Timstock Slim är mitt svar på hur man kan tillverka handikapphjälpmedel med syfte att ge ALLA råd att köpa dessa produkter utan att man blir ekonomiskt ruinerad. Jag har aldrig stuckit under stolen med att jag tycker att de företagen som säljer mjukvara eller hårdvara har skamligt höga priser och att jag tycker mycket illa om de som försöker sko sig på handikappade – inte minst när det handlar om barn – och därför har jag kört på med denna produkten!

Innan jag beskriver status på nuvarande prototyp så vill jag poängtera att detta är ett Open Source projekt och att jag kommer att släppa CAD-filerna till hårdvaran och all källkod till mikrokontrollern som styr denna så att de som kan har möjlighet att bygga sin egen eller om någon vill göra en anpassad version så skall de kunna göra detta utan att betala en krona i licenskostnad! Jag har dock en licens kopplad till produkten som kräver att man publicerar sina ändringar man gör och att man INTE får sälja kopior eller varianter av Timstock Slim med syfte att göra vinst. Man får bara ta igen tillverkningskostnaden.

Timstock Slim kan ses som 2.0 eller nästa generation hjälpmedel och min första målsättning var att kunna tillverka ett hjälpmedel/verktyg som måste kosta mindre än 100 kr och att det skall kunna vara flexibelt och öppet för framtida förbättringar och vara så pass tunn att den kan limmas fast på insidan av en mapp eller en pärm så den kan användas för aktivitetsscheman och liknande – samtidigt som den är så billig att den kan sitta kvar i den mappen eller pärmen och att man kan ha ytterligare en Timstock Slim för andra aktiviteter.

Timstock Slim har samma ergonomi som den klassiska så man behöver inte lära sig någonting nytt men där slutar också likheterna!
Min variant har lampor (LED) som kan visa alla möjliga färger och på så sätt kan man visuellt visa mer än bara nedräkning av tid. Man kan koppla olika färger till olika behov och man kan på så vis signalera visuellt att tiden t ex minskas genom att färgerna på lysdioderna skiftar från grönt till gult till rött och inte bara släcks. Jag har också visuella larm som jag testar nu och jag har även skrivit ett enkelt spel som testar personens reaktionsförmåga. Huruvida det har någon pedagogisk funktion vet jag ännu inte men jag vill tänja gränserna för vad man kan göra och hur den går att anpassas!

Den kommer förkonfigurerad med 5, 10, 15 och 20 minuter som standard men dessa tider man kan ändra genom knapparna och på så sätt behövs inga varianter utan alla kan anpassa den för situationen och individen.

Just nu vet jag inte vad slutsumman kommer att hamna på och jag har inte valt de billigaste komponenterna, men jag har valt de bästa och som möjliggör framtida expansioner samt ger en stabil plattform.
Den kan bli så billig som 50 kr/st inklusive moms och då kan t ex skolorna köpa in en rejäl hög så att alla som behöver kan få en utan att en massa pengar skall sökas.

För att kapa kostnaderna så har den i dagsläget inget skal utan det är ett naket kretskort som är hela förpackningen och eftersom det bara handlar om 3v och ett fåtal mAh så kan man inte få en stöt eller liknande hur man än bär sig åt! Det enda som händer om man stoppar den i munnen är att den troligen inte smakar så gott för smaken är inget jag har tagit upp i min design 😉

Jag håller på att ta reda på hur mycket det skulle kosta att printa en tunn film man fäster på framsidan för att dölja alla komponenter som eventuellt kan vara störande för användaren men det är inget som påverkar funktionen och här kommer jag att få mer information när den skall testas av en massa barn och ungdomar som är målgruppen.

Just nu har jag gjort allt jobb själv och bekostat detta ur egen ficka och nu har jag tänkt att söka ett litet bidrag någonstans så jag kan producera ett mindre antal enheter för testverksamhet så jag kan göra de nödvändiga ändringar som eventuellt dyker upp, men jag tror inte det kommer att vara några större saker som dyker upp.

Jag har gjort försök med laddningsbara Lithium batterier men kostnaden skenar snabbt iväg då eftersom man måste sätta en kontakt på kretskortet samt att de batterierna är ganska dyra, och då har vi inte börjat prata om en laddare än så jag använder för stunden vanliga 12.5 mm knappcellsbatterier som finns tillgängliga på varje affär som säljer vanliga batterier och de är inte dyra. Eventuellt kan det bli en annan batterilösning innan den är klar men detta är ett problematiskt område eftersom det kostar mer än någon av de andra komponenterna. Man skulle kunna ladda Timstock Slim via induktans men samma sak där – då måste man också leverera en laddare och då är man snabbt uppe i 500 kr.
Det finns i dagsläget inga solceller som kan leverera tillräckligt med ström så det är också icke görbart. (dessutom är det en kostnadsfråga)
För att spara ström lyser bara en lysdiod åt gången men de växlar med så snabb hastighet att ögat inte hinner uppfatta det och det går bara att se om man filmar den med en höghastighetskamera. Detta kallas för POV (persistance of view) och används ganska flitigt bland de som bygger stora ljusinstallationer för att de skall kunna driva alla LEDs utan att det skall dra allt för mycket ström.

Jag har också tittat på att bygga in en liten radiokrets typ Bluetooth eller liknande för att starta vissa nedräkningar automatiskt eller använda den som larm för lektioner som skall komma, men i dagsläget blir det en för komplicerad infrastruktur så det ligger på is för tillfället, men en specialskola skulle t ex kunna ha en sådan lösning där en central dator på skolan skickar ut individuella larm/nedräkningar till eleverna eftersom alla enheterna då skulle ha en egen identitet, men en sådan lösning kommer att kräva ett annat batteri och det blir egentligen en helt unik lösning – men plattformen skulle lätt klara av den uppgiften!

Kan jag få den att bara kosta 50 kronor styck så blir inte pengar längre ett hinder för de som behöver en Timstock för den kostar då mindre än en pizza och skulle den försvinna eller gå sönder så är det en betydligt mindre summa än om man har köpt en traditionell!

Måtten på prototypen är 80×24 mm och den är bara 5 mm tjock (7 mm där batteriet sitter) och baksidan är platt så den lätt kan ligga platt på ett bord eller fästas på en yta.
Anledningen till den lilla storleken är för att minimera kostnaden för kretskortet men om det visar sig i användartesterna att den är för liten så justerar jag det då. För funktionen har det ingen betydelse.

Koden och CAD-filerna ligger ännu inte på GitHub men de kommer upp inom kort och då har jag även valt den Open Source licens som bäst gagnar produkten och som sätter flest käppar i hjulen på den som tror han kan tjäna pengar genom att tillverka kopior av Timstock Slim.

Så här ser prototypen ut i dag utan komponenterna.
(Framsidan)

Timstock Slim™

Timstock Slim™

(Baksidan. Kallade den för Timstock Light fram till för ett par dar sedan…)

Timstock Slim™

Timstock Slim™

Jag vill också tacka Maria Lago som kontaktade mig angående detta för hade du inte gjort det hade jag nog inte byggt denna trots att jag har funderat på att bygga en förbättrad timstock i flera år!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

7 Comments

 1. Riktigt nais Idé! 🙂

  Borde nog kanske prova på att bygga ihop en själv då jag har svårt med tidsuppfattning. Men jag undrar över vilken frekvens blinkar LED-lamporna i, vill helst inte riskera att få huvudvärk 🙂

  Post a Reply
  • Uppdateringsfrekvensen är 2.5–9.0 μs så inte ens stålmannen skulle hinna se att det blinkar 😉
   För en användare är det samma sak som att alla lampor lyser samtidigt men ur ett protokollperspektiv är det en annan femma och även om det inte har så stor påverkan på strömförbrukningen med 10 LEDs så börjar det fort bli många mAh efter 20-30 st och då kan man spara på både ström och slippa värmeutveckling genom att använda POV.
   Jag försöker få Timstock Slim att dra så lite ström som möjligt och det kan bli så att jag i slutändan använder enfärgade LEDs, men jag har gjort tester som verkar vara lovande med dessa LEDs, eller WS2812B som de heter. (det är smarta LEDs som har inbyggt driverchip i varje led. på så sätt slipper man ha drivkretsar som driver alla LEDs och man kan använda en mindre mikrokontroller eftersom man nu bara behöver skicka en datastream till alla LEDs!)

   Post a Reply
   • Hehe, med en frekvens på 100-400 kilohertz så förstår jag nog att det icke är synbart ens för stålmannen! 😉

    Jag hade faktiskt tänkt att köpa LED-strips med exakt den dioden å en RaspberryPi ifrån Adafruit lagom till jul, men det blev inte av tyvärr.

    Blev ju lite intresserad utav det här projektet och så fort jag ser en git-repo så kommer jag att klona den! 😀

    Post a Reply
 2. Heja heja. Det här är verkligen superintressant. Hur producerar du kretskortet själv? Fota etsa fräsa eller? Eller tänker du låta någon göra dem?

  Post a Reply
  • OSH Park producerar PCB till mig för här duger det inte med hemmapulade prylar för ett verktyg får aldrig bli fel eller ha några buggar, eller inte tåla lite hårdare behandling.
   Kan garantera att det finns rigorös testning bakom både hårdvara och mjukvara och jag kommer inte att släppa en första version innan den har 100% passrate och buggfri firmware.
   Det kan bli många designändringar än innan den är klar men samtidigt vill jag ha en öppen plattform som går att modifiera eller bygga själv om man så önskar.
   Jag kommer att släppa mer information så snart första prototypen har tagit ett varv med användartester.

   Post a Reply
   • Tackar för snabbt svar. Till sådana låga priser så är det ju knappt lönt att göra något själv med lägre precision.

    Post a Reply
 3. Hej! Lyckas inte hitta något senare inlägg än detta. Gick ditt projekt i hamn? Och vart kan man isåfall hitta den infon.
  Mvh Daniel

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.