Fick tidigare en fråga hur det är att leva med autism i familjen…

Som sagt, fick i april frågan hur det var att leva med autism i familjen

Kanonbra fråga – skitsvårt svar…

Men jag kan generalisera lite så ni får en uppfattning om vissa aspekter.

För det första så vet vi inte hur det är men vi kan närma oss en hel del detaljer. Problemet ligger i avsaknaden av den medfödda förmågan att läsa känslor och enstaka detaljer.
De flesta autistiska har som sagt inte de medfödda kognitiva färdigheterna (eller förmågan) att läsa känslor, förstå “luddiga” beskrivningar eller liknande.
Språket är också något som inte kommer medfött. (eller egenförmågan att lära sig)

Alla dessa kognitiva färdigheter måste vi lära dessa barn och det är en mycket mödosam och långsam process men det finns vissa terapiformer som är riktigt bra. (IBT, Intensiv Beteende Terapi)

Vidare kan man göra en enkel vardagsbeskrivning som är en hyffsad beskrivning och det är att dessa individer har kanske 100 gånger så många intryck av miljön som vi har! :blink:
Om vi t ex tittar på en tavla så ser vi tavlan och ett fåtal detaljer på tavlan men generellt inte mer.
Den autistiske ser troligen inte ens tavlan utan känner först alla de olika ljuden som finns i närheten och dess interaktioner med varandra. (tänk om det är människor som pratar där inne?)
Sedan plockar de in det visuella på en annan nivå och fastnar för helt andra detaljer än vad vi tror och då kan helt plödtsligt en lysknapp, en prick på golvet eller något helt annat vara det som individen fastnar för…
Sedan börjar de att scanna av miljön och de studerar ofta allt i detaljnivå vilket innebär att de fort blir väldigt trötta för att hjärnan konstant går i högvarv på dem.
Ofta hittar de inte fram till det som skulle observeras, tavlan i exemplet, utan ledande stöd. -“Se på tavlan. Vad ser du på tavlan?” etc…

När man tränar autistiska personer är det viktigt att det sker i en “steril miljö” de första åren så det inte finns en massa intryck som stör träningen, men med tiden så kan man börja plocka in lite “störobjekt” för att testa att de har lärt sig den kognitiva färdigheten rent mekanisk. Dock måste detta tränas nästan dagligen livet ut för att inte glömma bort det hela.

Så här ser hela inlärningsprocessen ut för de avsaknade färdigheterna.

Sedan har alla autistiska ett eller flera områden där de verkligen specialiserar sig och stannar inte innan de har lärt sig det hela i en extrem detaljnivå.
De kan ofta framstå som extremt intelligenta i intresseområdena men detta fenomen suddas snabbt ut pga de andra bristerna, men här går forskningen framåt vad gäller terapimodellen jag nämnde ovan.

Eftersom de hela tiden har så många intryck och saknar många färdigheter för att tolka alla dessa på rätt sätt kan de hamna i tråkiga situationer. T ex att de ser något samtidigt som de kliver ur bilen på parkeringen och snabbt rusar fram för att kolla… Där är olycksriskerna extremt stora.

Man kommunicerar enklast med autistiska människor genom att inte ställa frågor i onödan.
T ex om man säger -“Vill du ha mat?” så kan de svara Nej och då man man inte säga “jo, nu skall vi äta” för då blir de förvirrade.
I stället säger man bara exakt vad som skall hända och vad de skall göra. -“Nu skall du äta mat”
Principen “använd inte sju ord när fyra räcker” underlättar kommunikationen avsevärt eftersom de analyserar ofta varje ord man säger och då orkar de inte hålla reda på mer än kanske tre-fyra ord i en mening innan 8-10 års ålder.

Autistiska personer är extrema vanepersoner och behöver rutiner för allt så att vardagen inte skall rasa. Allt är schemalagt med tider och symboler så de hela tiden vet när de skall göra något.
Ofta kombineras detta med klockslag så de kan kolla vad klockan är nu och när nästa steg skall ske. Autistiska personer saknar oftast tidsuppfattning utan klocka.

Detta var dock bara ett skrap på ytan för diagnosen autism, sen har vi alla gränsdiagnoser och tilläggsdiagnoser som ADHD, ADD, Atypisk autism, Asbergers syndrom, Tourettes, Savant, Heller, ALS, Retts osv…

Autism förekommer ofta som tilläggsdiagnos hos personer med utvecklingsstörning vilken försvårar kommunikationen och träningen.

De sista 10 åren har det hänt massor med saker och autismen har lyfts fram i ljusen och vi har nu mycket bra sätt att ge dessa barn en ordentlig chans till ett acceptabelt liv samt lite mindre helvete för föräldrarna i takt som de växer. (jo, jag törs skriva helvete för föräldrarna för det är precis det man får genomlida innan man får den hjälp och stöd som man är berättigad till!)

Det är stor skillnad på de autistiska barnen som har gått i särskola och de som nu går i vanlig skola med stöd. Autistika barn får inte bromsas, vill de gasa på så skall deras behov tillgodoses.
Det är så de lär sig och kan kompensera bristerna med överkunskap i andra områden.

Jag har störst koll på diagnosen autistisk men har även stor erfarenhet av Asberger, ADHD och(?) Savant.
Savant är den diagnosen som i princip aldrig ställs för den är svårdiagnosticerad och blir ofta Asberger eller Atypisk autism eller så seglar de glatt igenom livet utan diagnos, med alla problem, och frågor samt brukar landa tämligen välbetalda jobb inom sin proffession. Savanta människor är det som vi i folkmun kallar för genier eftersom de besitter extrema kunskaper inom ett eller flera ämnen och har en sjukt snabb inlärningsförmåga.
Mig veterligen har diagnosen aldrig ställts i Sverige.

Hoppas att det gav något men jag är så insyltat att jag kan ha missat många saker här och bara inriktat mig på vissa detaljer men det är ett så omfattande område att det är svårt att generalisera.

Många kan ha uppfattningen att personer med autismspektrumstörningar saknar humor… HELT FEL! Humor är den bästa formen av kommunikation ^_^

 

Följdfrågan på detta var givetvis (och jag är glad att folk törs fråga!) -“Hur uppstår autism?”

Här var mitt svar

Varför man föds med autism…
Ja det är en fråga som debatteras vilt och brett och som en person som är intresserad av fakta utan “fame and glory” så har jag sållat informationen.

Autism (och dess kusiner) är rent tekniskt en hjärnskada. Skada skriver jag för det skiljer sig från normen. (det kan lika gärna vara en del av evolutionen men det lär nog ingen forskare backa upp mig på ;))
Skadan sitter i bakre delen av hjärnan och uppstår oftast i fosterstadiet.

Personligen anser jag att herediteten (att det är medfött via arvsanlag) är den största orsaken och i takt med att man pratar mer öppet om autism samt att fler människor blir diagnostiserade så pekar det åt det hållet.
Jag har själv forskat på egen hand om just hereditet och även om jag inte har en susning vad som händer på kromosomnivå så tyder allt på det.
Sedan har man inte ställt diagnosen Autistisk så länge att det finns något statistiskt underlag som kan fastställa detta på medicinsk nivå men de flesta verkar vara överrens.

Autismliknande symptom kan uppstå (tror man) under graviditeten vid infektioner eller tidigt efter förlossningen vid hjärnhinneinflammationer men då tror jag ofta att dessa diagnoser ställs i samband som blanddiagnoser.
Dock är jag på tok för dåligt påläst om detta eftersom det för mig är av mindre vikt just nu jämfört med de “behandlande” bitarna.

Vad gäller de olika diagnoserna så är alla “autism” men man har grupperat dem efter symptom för att enklare kunna jobba med diagnoserna efter vad som har fungerat för en specifik funktionsstörning.
Tidigare kallade man Asbergers Symdrom för högfungerande autism men det är samma sak.

Så för att summera så kan autism antingen vara medfödd eller uppstå under graviditet eller under den första tiden, men om det är samma sak eller bara ger samma symptom vet jag ej men de behandlas på samma sätt. (sedan lär det ju bli tämligen svårt att hitta vilken av dessa det blev)

Betänk också att jag inte är psykolog eller läkare, jag är bara förälder som försöker göra situationen bättre samt förstå mig på det hela bättre och sedan försöka hjälpa andra i samma sits.
Jag kan ha sakfel i mina utläggningar här men jag har snart 8 års 24/7 erfarenhet av autism och ADHD från två små killar samt från flertalet människor i min närhet med samma eller andra diagnoser.

 

Autism blir vanligare och vanligare. Om det beror på att diagnosticeringen har blivit bättre, att föräldrarna/dagispersonalen är mer lyhörda eller att det helt enkelt ökar har jag ingen aning om…

En av mina teorier är att det faktisk är en del av evolutionen. Inte helt knasigt om man tänker på det… Vi använder begrepp som “hjärnskada” på denna gruppen människor men ordet “skada” tillkommer enbart eftersom de skiljer sig från oss andra normala individer. Vem fan vill vara normal egentligen?

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

2 Comments

 1. Om man som utomstående tar sig tid att lära känna personer med någon form av funktionsnedsättning/”skada” blir man belönad med att få uppleva en liten del av deras värld, och det är galet roligt.

  Har downs i min närhet, kusin samt svåger och det är jag glad för. Vilka sköningar! Samma “skada” men med totalt olika ändå. Även fått lära känna en autistisk tjej lite grann och man blir glad i hela själen när de börjar släppa in en i “sin värld”.

  Beundrar verkligen alla som har dessa individer i familjen, det är mycket jobb men otroligt mycket roligt också.

  Lätt att jag ska följa den här bloggen!

  Post a Reply
 2. Har en grabb på snart 17 år.
  Vi har fått reda på att det fanns en i släkten med meddelöshet (oförmågan att meddela sig) . Min farfars fars bror. Tänk att det skulle landa här. Däremot måste det finnas i den andra släkten också om det ska kunna trilla ned sa de. Lite Asperger skulle inte förvåna mig . Några är så smarta men prata om känslor och intuitioner är problematiskt. Förmågan att tänka sig in i andras situationer är för dessa inte så god. Dock inte på sådan nivå att deras liv störs av det.
  Conserta är adhd medicin och om man läser bipack sedeln framgår att många av hindrerna från att äta den är just vad många autister har. Min son fick dödslängtan, mardrömmar och betydligt sämre förmåga att leva i nuet. Hans betyg sjönk radikalt. När vi flyttade satte den nya läkaren in antidepressivt – då vaknade han igen. Han har även tendens till nervositet och är därför lättretad – för det köper vi cortitrol från nuskin vilket kag verkligen lan rekommendera. En tablett var morgon räcker 2 dygn. På det sättet bär han 2 inom sig hela tiden. Under sommaren hoppade vi det antidepressiva pillret. Det bar jobbigt i början men efter ett tag mådde han bra och vi märkte att concerta depressionen försvunnit.
  Våga neka concerta och finns adhd med så pröva cortitrol. Kommentera så vi kan få kontakt om du behöver veta hur.

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.