Nyttig skolmat fall för granskning

Jamenvafan…

Saxat från TT:

Skolmaten ska vara näringsriktig, kräver den nya skollagen.

Därför tänker Skolinspektionen kontrollera hur 100 av landets kommuner, samt ett antal friskolor, säkerställer att maten verkligen är nyttig.

Skolinspektionen gör också en del fallstudier i början av året. De gäller hur skolorna arbetar med sitt demokratiuppdrag, det vill säga hur skolorna utbildar eleverna till att bli både kunniga och aktiva i olika samhällsfrågor.

Nyttig? Nu får vi ytterligare en sväng av vitaminberikad lättmjölk och industriellt producerade helkonserver med allehanda tillsatser för att maten nu skall vara “nyttig”???

Vad är det för fel på lokalt odlade råvaror? Fan, de behöver inte ens vara lokalt odlade bara maten är lagad från råvaror!

Eftersom jag är så mycket tillsammans med mina barn på skolan, och även tidigare på dagis, så har jag ätit en hel del skolmat när jag har tränat att äta skolmat med mina barn. (mina barn äter inte vad som helst och det är ganska vanligt med deras diagnos). Jag förstår att många barn inte äter ordentligt i skolorna för den skiten jag har fått serverad är vedervärdig!

Min pappa jobbade i många år som kock på ett dagis. Nu är detta visserligen ganska många år sedan men de lagade fan maten från råvaror och på den tiden så var personalen i skolköken kockar eller kokerskor, nu är de glorifierade konservburksöppnare och kartongsprättare…

När min äldste grabb skulle börja skolan så åt han bara pannkakor, inget annat. (i dag så äter han bara panerad fisk, exakt samma sort och lika många varje dag) Ibland så låg dessa två pannkakor på tok för länge i värmeskåpet och blev sega varvid grabben inte ville äta dem. De såg ju inte rätt ut!

Jag stegade in i köket och frågade om de inte kunde steka pannkakorna i stället på stekbordet och fick då till min fasa reda på att de minsann inte hade sådana fasciliteter i det “köket”… De hade bara värmeskåp och inget annat. -“mikrovågsugn då”, frågade jag? Nop, ingen sådan köksteknisk utrustning fanns heller på plats.

Inte nog med att man har plockat bort kompetensen från våra skolkök, man har plockat bort intresset också! Vem fan med något som helst matintresse skulle jobba i den miljön???

Diskuterade en gång med en dietist på Barnhabiliteringen i Ystad varför de inte serverade standardmjölk i skolan. Barnen behöver ju det liksom… Fick till svar att det var för att barnen inte skulle bli feta… WTF??? Försökte prata råvaror och näringsvärden med denna dietisten men det var hon fan inte kompetent till. Skrämmande… Dock såg jag till att tala om vad jag tyckte för henne och resten av personalen så dagen var inte helt fruktlös.

Vi föräldrar måste ge våra barn en god och varierad riktig kost lagad från råvaror. Det har aldrig sålts så många kokböcker som nu och så tror de att barnen skall bli feta av standardmjölk??? Se till att ungarna rör på sig då om de börjar bli knubbiga i tidig ålder!

Återinför kokerskorna (och kockarna) i skolbespisningarna och laga riktig mat gjorda på råvaror! Det kommer att bli billigare, nyttigare och framförallt smaka mycket bättre! Dessutom så får barnen lära sig hur man lagar riktig mat eftersom det får de tydligen inte hemma längre… Hur skall det bli med nästa generation?

Mina barn får hjälpa till i köket här hemma med allt från grötkokning till korvstoppning, stycka kött till skala grönsaker och de har båda sina egna grönsaker som de sår i landet. Är vi unika på något sätt? Det tror jag inte men vi blir nog färre och färre…

Ni föräldrar som läser detta: lova mig att ni under en vecka lagar 100% av all mat hemma från råvaror och låt barnen få vara med och bestämma så skall ni få se på att ni kommer att må mycket bättre samt att det blir en rolig sak för familjen att umgås kring! Sen kan de ta sitt arbete om nyttig mat och köra upp det där solen inte skiner!!! 😀

Har ni ingen fantasi så kan jag rekommendera en kompis blog. Han har samma filosofi som jag när det kommer till mat.

Lamm på en höft

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

3 Comments

 1. Tack för länkningen. Och ja, jag håller med dig i det du skriver även om just mina barn verkar ha det bättre i frågan om skolmat. Lillkillens dagis, där tillverkas maten på plats av en kokerska. Maten köps från den närbelägna lanthandeln. På tösens skola delar de matsal med ett åldringsboende och även där tillverkas maten på plats.

  För övrigt har jag en kompis som är kommersiell ekobonde i Trollhättetrakten. Han hade kontrakt med coop men gick ur för ett kontrakt direkt med kommunen (skolmat). Han tyckte nämligen att det var omoraliskt att hans närproducerade grönsaker som såldes på konsum i trollhättan först hade behövt köras till Göteborg för omlastning och paketering innan de gick ut till butik 1 mil från hans gård…. Det är gröna konsum det. Eller i alla fall var för några år sedan.

  Post a Reply
 2. Tja!

  Ungarnas skola – en del av pysslingen… Rektorn tyckte att det är SKITLÄTT att anställa bra kockar, det finns gott om krogkockar som får barn och som inte längre kan köra kroglivet. Hon anställde kökschefen på Grodan och en kock från Prinsen med historik från Fredsgatan 🙂 Dessa män KAN inte laga dålig mat.

  På denna skola är ungefär ALLT gjort från scratch. Apelsinmarmeladen är hemgjord. Brödet bakas där. Man gör korv. Komplett julbord minus nubbe för ungarna – allt gjort på plats inklusive värmlandskorven. Blodpuddingen görs på plats. Man håller på att fixa så att man kan hantera hela djurkroppar.

  Ungarna får långt bättre mat än vad jag har tillgång till på lunchkrogarna på Kungsholmen, där jag arbetar.

  Märkligt att det skall vara sådan skillnad. Skillnaden beror i att mina ungar har en rektor som inte tolererar “jag bara jobbar här”-attityd. Vill man inte vara bäst i världen åker man ut. Riktigt riktigt häftigt.

  Post a Reply
  • Nu gjorde du mig glad, mycket glad!
   Med andra ord så finns det hopp om livet för de små och att det finns rektorer som skiter i normen och tar tag i problemet!

   Men samtidigt tycker jag det är sjukt att jag blir så överlycklig för någonting som för 20 år sedan nästan var norm…

   Sprid nu detta till era barns skolor och ifrågasätt varför inte er skola har maten tillagad på detta sättet! Vi måste få igång en ordentlig debatt som inte fiser ihop flera kilometer innan målsnöret…

   Bert Karlsson körde ju ett race förra året men vad blev det av det? Inte ett skvatt vad jag vet…

   p.s Hälsa din rektor att åtminstonde en Pappa blev mycket glad över att hennes barn åtminstonde får riktig mat medans hans barn får skräp…

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.