Korrekt handlade vid viltolycka?

 

Viltolycka

Ja det är någonting som den extrema majoriteten av bilförare inte har en susning om…

Nu börjar man dock att bli hårdare från Polisens sida med att sätta fast smitarna och senast i dag kunde man läsa följande i Ystads Allehanda:

Polisen i Sjöbo har nu upprättat en anmälan om brott mot jaktlagstiftningen. Den anmälde är en bilist som dröjde för länge med att anmäla en viltolycka.

– Det handlar om en person som körde på ett vildsvin vid 21.30 på nyårsdagen, men som inte ringde polisen om det förrän klockan 13 dagen efter. Det är åt helsike med hänsyn till det påkörda djuret, säger Johan Håkansson.

Enligt lag ska man så snart som möjligt ringa polisen om man har kört på vilt som rådjur, hjort eller älg, vildsvin och vissa andra djur som större rovdjur och örn.

– Det är klart att om man krockar med vilt och inte har någon mobil så kan man inte ringa då. Men då får man märka ut platsen och ringa så fort man kommit hem eller där det finns en telefon, säger Johan Håkansson.

För att märka ut olycksplatsen kan man använda särskilda markeringsremsor som finns att hämta på polisstationer. Men har man inte sådana kan man använda något annat som syns bra och meddela vad man markerat med.

Bilisten riskerar dagsböter för den sena anmälan.

Många gånger kommer jag fram till en viltolycka på vägen mellan hem och arbete och mycket sällan har man ringt polisen, 114 14, för att meddela detta. Ännu oftare har man bara lämnat viltet utan att bry sig och åkt vidare!

Med tanke på att ett djur kan gå ganska långt även med tarmarna hängandes utanför buken eller kravla hundratals meter med både bäcken och ben krossade så kan man betänka att det bara är en bråkdel av djuren som har skadats som jag ser, resten har sökt skydd och där blir de liggande tills de dör av blodförlust eller shock. (vilket tar många timmar!)

Jag har alltid en stickkniv i bilen för att kunna avsluta djurets lidande och beslut om avlivning på trafikskadat vilt får man ta själv utan polisens inblandning om man anser att avlivning är nödvändigt. Givetvis skall man efteråt kontakta polisen så att jakträttsinnehavaren kan åka ut och omhänderta djuret. I vissa fall tillfaller djuret staten men mer om det senare.

Många bilister verkar tro att de har gjort någonting fel när de har krockat med ett djur och det är nog främsta orsaken till att de smiter. Kanske har de kört för fort men är man så jävla feg att man inte kan ringa in och påskynda faktumet för det skadade djuret hoppas jag att någon såg det hela och anmäler för smitning. (eller att de kör i diket på vägen hem…)

Det är absolut INTE straffbart att krocka med vilt och det händer ganska ofta dessvärre. Även vi som kör laglydigt och håller hastigheten kan få ett rådjur mitt framför bilen eller en gris som springer i full fart. Många gånger hinner man inte reagera, speciellt om man inte är kunnig på vilt och vet att man skall titta bredvid vägen när man kör och inte mitt framför bilen…

När man väl har krockat med vilt, även om man inte tror att viltet är skadat, så skall man direkt stanna, ge olycksplatsen en snabb okulärbesiktning (dvs, kolla om djuret ligger kvar eller har gått vidare, blodspår och vilken riktning det tog vägen) och sedan direkt ringa 114 14 och tala om att man har varit inblandad i en viltolycka. Efter detta samtal märker man upp platsen med en färgad remsa, plastpåse eller vad man nu har i bilen för att underlätta för eftersöksjägaren att hitta olycksplatsen. Man behöver inte enligt lag stanna kvar och vänta – även om det ibland vore vettigt… Du skall INTE trampa runt och söka efter djuret själv eftersom du då stör spåren för eftersökshunden som kommer efteråt… Detta är viktigt eftersom det kan vara kolmörkt när de kommer till plats.

Polisen kommer då (förenklade versionen) att skicka eftersöksjägare eller skicka jakträttsinnehavaren och de spårar upp viltet samt avlivar om det behövs.

Vilka djur gäller då detta? Så här säger lagen:

Enligt jaktförordningen är den som kört på vissa djur skyldig att göra en polisanmälan och att märka ut platsen där olyckan skett. Skyldigheten gäller älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv, lo, utter, örn och mufflonfår.

Själv ställer jag mig frågande varför ett rådjur är mer värt än en hare, kanin, duva eller igelkott men det är inte jag som skriver lagen, det är någon kostymklädd herre i Stockholm…

När ni har ring detta samtalet till polisen och ni vet att ni har dels gjort vad ni skulle samt gjort det bästa för djuret så kommer ni att må betydligt mycket bättre än om ni bara hade lämnat djuret till sitt eget öde att dö en plågsam död… Det hoppas jag verkligen inte att ni vill ha på ert samvete!

Nämnde ovan att vissa djur tillfaller staten och det är gruppen “Statens Vilt”. Älg, hjort, björn och lodjur är också “Statens Vilt” men de får jagas under vissa tider under året. Så blir en älg påkörd utanför jakttabellen så tillfaller den staten, annars jakträttsinnehavaren.

2010 anmäldes ungefär 47000 viltolyckor i Sverige och hur många som struntades i kan jag bara spekulera i men jag kan lova att det var betydligt fler än de som anmäldes… Kanske flera gånger mer…

Kör ni på ett djur, eller ser någon annan som gör det, se till att det blir anmält på en gång! Även om ni är vegan eller anti-jakt människor och egentligen inte vill att djuret avlivas så låt en erfaren eftersöksjägare få avgöra ödet på djuret. De avlivar enbart om det behövs! De bästa eftersöken är när man hittar djuret och det är vid god vigör och man kan åka hem igen utan att behöva skjuta! Dock är det sällsynt…

Hoppas ni har lärt er något av detta inlägg och framöver kan agera korrekt!

Viltolycka älg

 

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

2 Comments

 1. Jag märkte upp i alla fall och de som körde på ringde polis o bärgare. Så nu har jag inte så dåligt samvete för att jag inte kunde med att sticka morakniven i det stackars rådjuret.

  Post a Reply
  • Långt ifrån alla (ganska få faktiskt) har kunskaperna som krävs för att avliva med kniv och är man det minsta osäker så är det alltid bättre att – precis som du/ni gjorde – ringa polisen snabbt och få ut eftersöksjägare som kan avluta lidandet. Du skall absolut inte ha dåligt samvete för att du inte stack djuret!

   Blir det folksamling så skall man be folk att lämna platsen omedelbums för det stressar bara det skadade djuret och försöker det då ta sig upp igen för att komma undan så kommer det att göra j-ligt ont… Har sett folk gå fram för att ta kort på trafikskadade djur som ligger och lider och jag har mer än en gång skällt ut folk för detta! Helt bedrövligt faktiskt hur lite folk använder sina hjärnor!?!
   Är det folksamling så avlivar jag inte med kniv generellt eftersom det kan uppfattas lite barbariskt för den oinvigde. Folk i dag har helt tappat kontakten med naturen tyvärr efter alla år av Disneys helt snedvridna “naturfilmer” och jag har till och med sett och hört de som skrikit “mördare” när eftersöksjägare har avlivat en älg med avslagna ben sprattlande i vägrenen… 🙁

   Jag har stora rådjursstammar (och även vildsvin, dovhort och kron) där jag bor och jag har alltid en adekvat stickkniv i bilen samt våtservetter och engångshandskar. (det är bra att ha om man är på väg till jobbet t ex) Egentligen får man inte ha kniv i bilen eftersom jag har den i handskfacket, men med tanke på hur många framförallt rådjur jag har avlivat under årens lopp tidigt på morgonen på väg till jobbet så skiter jag högaktningsfullt i det förbudet.

   Tyvärr är det allt för många som när de har kört på ett djur tror att de har gjort något fel… Då blir de stressade och i många fall smiter de utan att anmäla olyckan. Ingen kan rå för att de har kört på ett vilt djur som hoppat ut framför bilen – MEN alla är ansvariga för att anmäla det direkt! Där måste vi bli bättre i trafiken.
   Många försäkringsbolag godkänner nu inte en viltolycka utan diarienummer från polisen och det är en bra start men bäst är om alla vet vad de skall göra direkt när det tråkiga har inträffat och det var också därför jag skrev detta inlägget. Jag har försökt få bilprovningen att dela ut informationsblad samt märkband som man skall märka upp olycksplatsen med så att eftersöksjägaren snabbt hittar till det skadade djuret men märkligt nog fanns det inget intresse… Där hade man ju enkelt kunnat dela ut informationen till nästan samtliga bilförare i landet. Kanske man borde ta upp den bollen och försöka igen?

   Tack för att du agerade snabbt och helt korrekt så att rådjuret slapp lida och självdö av skadorna!
   Tack för att du delade med dig och bidrar till att lära andra hur man skall agera!

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.