Synnerligen märkligt väder…

Ja vad skall man annars säga?

Nu har vi första minusgraderna men det står sig inte många timmar innan det kliver över nollan igen…

Väder

Kollade hönshuset i går och till min förvåning så hade hönsen lagt tre st ägg!!! Nu kanske en del inte tycker att det är någonting konstigt men eftersom jag har Brahma och de inte är kända för att vara några äggraketer direkt så är i alla fall vi överraskade.

Det hör verkligen inte till det normala och när jag kikade in hos myskankorna så hade även de lagt några ägg… Nu skall jag hålla koll på löpankorna och gässen för även de lär börja lägga ägg de närmsta dagarna.

Som självhushållare är det skitkul att man redan nu får ägg men det känns lite konstigt om jag skall vara ärlig att plocka in ägg i januari.

Det går fortfarande att plocka kantareller på en del ställen och vi har fortfarande en del blommor kvar i trädgården så någonting är mysko helt klart.

Man börjar ju undra om det bara är slumpen att vindarna inte har dragit in vintern än eller om det handlar om klimatet och effekten av den globala uppvärmningen… Har inte tillräckligt med kunskap i det ämnet så jag har svårt att avgöra vad det egentligen beror på men ni får gärna skriva några kommentarer här om ni är insatta i ämnet!

Tittar man på statistiken över temperaturen från 1880 fram till i dag så ser man helt klart hur det blir varmare överlag. Visst är det inte en enorm ökning men en grad ökad medeltemperatur kan tydligen få enorm påverkan enligt de som är insatta…

Väder

Läser man om vilka effekter det kan få på ekosystemet så finner man följande:

Både direkta och indirekta effekter av den globala uppvärmningen – som stigande temperaturer, förändrade snö- och isförhållanden, stigande havsnivåer och väderförändringar – kan få effekter inte bara för människan, utan en klimatförändring påverkar en rad processer som i sin tur styr hela ekosystems struktur och funktion.
Djur- och växtlivet kan komma att tvingas till anpassningar då deras naturliga miljö förändras.
Vissa arter kan trivas och frodas, medan andra kan tvingas till förflyttning eller i värsta fall bli utrotade om inte stora mänskliga insatser görs.
Om årstidernas rytm rubbas kan detta ge konsekvenser i form av tidigare eller senare migrationsdatum för flyttfåglar, vilket i sin tur kan göra att balansen mellan rovdjur och bytesdjur förändras.
Återkommande tö- och frostväxlingar gör att isbildningen ökar nära marken och gör att vissa arters födotillgång försämras.
Områden med permafrost väntas också minska och istället övergå till myrmarker.
Klimatexperter är även oroliga för frigörelse av stora mängder metangas när tundraområden töar, vilket i sin tur ytterligare späder på drivhuseffekten.
Andra effekter är förskjutning av trädgränser och andra vegetationszoner, försurning av havet vilket direkt påverkar världens korallrev.

Är det dags att bli orolig på riktigt eller är det bara en mysko vinter? Det är nog en fråga man bör fundera på för det kan få dystra konsekvenser om det skall bli så här framöver även om jag ser en del fördelar med ett varmare klimat också.

Sen finns ju möjligheten att det blir svinkallt om några veckor med två meter snö också men vi får väl se… Nu skall jag lyxa till det och äta lite gravlax med förlorade ägg!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

1 Comment

  1. Synnerligen märkligt väder.., men nu har det gått så långt att det likagärna kan “hoppa över” att bli vinter tycker jag. Så du har en hel egen lite fågelfarm 😉 Sett annonser om löpankor – att VALLA.., är det vanligt? Dom ser ganska weirdo ut faktiskt när dom springer *hi hi*

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.