Concerta – första dagen för en liten kille

Concerta

ADHD är en förkortning för Attention Deficit Hyperactivity Disorder och är ett hyperaktivitetssyndrom med debut i barndomen. Symtomen vid ADHD är bl.a. bristande uppmärksamhet, koncentrationssvårigheter, överaktivitet och impulskontrollbrist. Det finns tre varianter av ADHD och sjukdomen är vanligare hos pojkar än hos flickor.

Concerta är indicerat som en del i det totala behandlingsprogrammet för ADHD hos barn från 6 år, när endast stödjande åtgärder visat sig vara otillräckliga. Behandlingen ska ske under överinseende av specialist på beteendestörningar hos barn. Diagnos ska ställas enligt kriterierna i DSM-IV eller riktlinjerna i ICD-10 och ska grundas på en fullständig anamnes och utvärdering av patienten. Diagnos kan inte ställas enbart på närvaro av ett eller flera symtom.

Min yngsta grabb (6 år) fick i morse sin första dos av Concerta (18 mg) i förhoppning om att det skall hjälpa honom att dämpa sin ADHD så han skall få det lättare att koncentrera sig i skolan och att han skall kunna fokusera mer på sin autism utan alla dessa extra “bokstäver”.

Förutom Autism och ADHD har han även motoriska tics där framförallt benen lever sina egna liv och det kan vara jobbigt för andra men även honom själv.

Jag hoppas jag inte behöver säga adjö till min lilla skitglada kille som tycker det mesta här i livet är underbart och får en mer vegetativ anonym kille bara för att han skall klara av kraven från skolan och samhället… Blir det för stora negativa förändringar och han själv upplever detta så avbryter vi direkt men vi måste ge det en månad för att dels se hur dosen fungerar och framförallt se vilka fördelar han får med detta verktyget.

Väljer att skriva om det öppet här för att dels kunna dela med mig av våra erfarenheter samt förhoppningsvis få igång en diskussion eller informationsutbyte oss föräldrar emellan som befinner oss i denna situationen.

Oavsett så var det en stolt kille som stegade in på Apoteket (mitt nya apotek eftersom jag gjorde sorti med mitt gamla apotek nyligen som jag skrev om här) i morse med kölapp i ena näven och patientbrickan i det andra och deklarerade att ha skulle ha ADHD medicin! <3
Han köpte också en grön medicinlåda för veckodosering som han är mycket stolt över!

Hoppas nu verkligen att detta hjälper honom och att det inte ger för många och stora negativa effekter… Vill verkligen inte förlora den härliga kille som han faktiskt är – trots att allt går i 200 knyck och att man får upprepa allt ett par gånger i minuten, för han är nästan alltid glad!

Han passade på att köpa ett halsband och lite leksaker till katten Ingrid som han fick hämta hem för några dagar sen också så på det hela är han nu väldigt nöjd.

Just nu sitter han och kollar på diverse Lego-filmer på YouTube och skrattar lika gott som vanligt så helt förändrad verkar han inte vara!

Nu får vi se hur det ser ut om några dagar men jag hoppas det skall vara till hans fördel!

Jag vill gärna ha synpunkter, tips, råd och erfarenheter från er som är, eller har varit, i denna situationen och hoppas att ni vill skriva om det här eller skicka ett mail till mig om ni inte har valt öppenheten som vi har gjort. Jag är tämligen påläst om autism och terapimetoder men ADHD är jag novis i så alla goda råd och erfarenheter är guld värda!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

1 Comment

 1. Nu har han somnat och jag tänkte reflektera lite över denna första dag med Concerta.
  Till att börja med så har han feber och hosta så jag skulle vara hemma med honom vilket fall som helst och så tänkte jag att om han kände negativa effekter av medicinieringen initiellt så skulle han skriva av det på förkylningen och inte medicinen.

  Jag upplevde honom som mer frånvarande under dagen men med feber så är det svårt att separera vad som är vad så det får jag återkomma till.
  Hans tics blev mer påtagliga, framförallt munrörelser, och detta är en negativ effekt av medicineringen tydligen att tics blir kraftigare. Han har permanenta motoriska tics sedan innan och dessa får jag monitorera!
  Med hjälp av sin bollkudde så hanterar han många av sina motoriska tics och kan nuförtiden sitta hyfsat still på en stol med hjälp av just den kudden.

  I morgon är dag två och då skall jag försöka hålla lite konversationer med honom och framförallt ställa lite frågor där jag aktiverar hjärnans sökfunktioner och då skall det förhoppningsvis visa på de positiva sidorna men jag ställer inga krav på honom nu, speciellt med tanke på att han är sjuk…

  Det skall bli en intressant månad och jag är både nyfiken och oroad över hur det skall sluta men om grabben får undan en del av bekymmerna med hans ADHD så kan jag jobba lite mer direkt med hans autism!

  Har fyllt frysen med glass inför morgondagen och det blir TV framför sängen och några bra, spännande filmer!

  Vad gör man inte för sina barn… 🙂

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.