Concerta – andra dagen för en liten kille

Concerta förbättrar aktiviteten i vissa områden i hjärnan, vilka är underaktiva. Läkemedlet kan bidra till att förbättra uppmärksamhet (att behålla uppmärksamheten), koncentrationsförmåga och att minska impulsivt beteende.

Läkemedlet ges som en del i ett behandlingsprogram, som vanligtvis består av:

  • Psykologisk terapi
  • Utbildning
  • Social terapi

Det förskrivs endast av läkare som har erfarenhet av beteendeproblem hos barn och ungdomar. Trots att det inte finns något botemedel mot ADHD, kan tillståndet hanteras genom att använda sig av behandlingsprogram.

Den verksamma substansen i Conserta är Metyl-2-fenyl-2-(2-piperidyl)etanoat

Metyl-2-fenyl-2-(2-piperidyl)etanoat

Nu är vi på dag två och medicinen intogs på morgonen enligt rutin och han tar detta på allvar och med en klar stolthet på något sätt…

Hans storebror, som också är autistisk, sade till mig i går kväll att hans lillebror tog medicin för att kunna tänka bättre och det var en underbar analys av läget måste jag säga!

De är mycket väl medvetna om sina diagnoser och värdesätter fördelarna med detta. De har egen personal som är helt underbara och egna rum att jobba i på skolan. De har andra regler vad gäller datorer t ex som de utnyttjar till max, reglerna är det jag menar 😉

Givetvis vet de hur de skall utnyttja sina specialregler men varför inte? De har det mycket tuffare än de andra barnen under skolgången så varför skall inte dessa barnen då få ha mer egenvalda stunder efteråt…

Nu till dag två då denna första månaden. Jag upplevde grabben som mer frånvarande i går men eftersom han har feber så verkar det vara mer kopplat till det än medicinen för i dag är han betydligt mer på banan! Han har ingen aptit men han brukar tappa den när han har feber så här får jag vänta. Just aptiten brukar dämpas med Concerta och killen äter mer lunch än de flesta vuxna för att fixa energibehovet så jag hoppas inte detta påverkas allt för mycket!

Jag har försökt ställa lite frågor nu på morgonen som skulle trigga sökalgoritmerna i hjärnan på honom men blev utkonkurrerad av Lego-filmer på YouTube så det sket sig 😀

Han är duktig som fixar att ta medicinen själv utan knussel och visserligen måste jag tala om för honom att han skall ta sin medicin men i sinom tid kanske han kommer ihåg det. Det sitter nu en lapp på hans Sigvart tavla som säger att han skall ta sin medicin på morgonen och den lyder de blint!

Jag nämnde i går att motoriska tics kunde bli värre med Concerta och att jag såg en ökning av munrörelser. Det han verkar göra är att snurra runt tungan i munnen. Först under överläppen och sedan under underläppen och runt, runt, runt och runt igen… Han har även börjat slicka sig runt läpparna vilket är obra eftersom han då kommer att få munsår inom kort. Detta skall jag övervaka och se om jag kan få bort på något sätt.

Skall åka och hämta lite mer ved om en stund och då skall vi åka på ICA och handla en serietidning tänkte jag. Om vi t ex läser en Kalle Anka tillsammans så får jag en chans att kunna ställa lite frågor kring det vi läser och på så sätt kunna testa både koncentrationen samt om jag kommer åt hans kognitiva områden lättare nu när hans ADHD skall vara dämpad.

Mina farhågor om att han skulle bli vegetativ eller “försvinna” kan jag nu släppa för så förändrad är han inte! Visst kan det säkert vara en indikation på att han antingen har en enormt kraftig ADHD eller att hans dos är för låg men å andra sidan så skall han ju bara ta så pass mycket att han kan koncentrera sig, inte bli totalt förändrad!

Nu får resten av dagen fortlöpa så ser vi vilken progress vi får.

Ni får mer än gärna ställa frågor eller komma med förslag på hur jag skall agera eller gå vidare för jag är på tok för novis inom ämnet ADHD…

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.