Tim(mer) Stock™ – Alpha version under test

Timstock app för Android

Tim(mer) Stock™ är nu under test som Alpha version och borde kunna släppas som Beta på Söndag om inte min förkylning som smög på mig i morse blir värre…

Den här versionen har följande funktioner:

 • den går inte att slå av om man inte dödar processen
 • den tar fokus när den ringer – även om man har startat en annan app efter den är aktiverad
 • den kommer med 5, 10, 15 och 20 minuter som standard men kan ändras till vilka siffror som helst för individens behov
 • den funkar som en traditionell Timstock om man inte gör någonting annat och den varken slår på knapplås eller sänker belysningen på skärmen
 • den har knappljud för att förstärka återkopplingen när man trycker på skärmen
 • den har ett traditionellt ljud på ringsignalen (detta kommer att vara ändringsbart i framtida version till valfritt ljud. egeninspelat meddelande är ett exempel)
 • den har även textuell feedback till användaren som talar om vad som händer. “ringer om 5 minuter” t ex. Kan slås av
 • den uppdateras via Android Market
 • den läser inte några som helst privata saker på telefonen som många appar gör i dag – det är inte alls syftet! Har dock en fundering på att låta den skicka statistik vid eventuella problem eller liknande men det har jag inte tagit beslut om än och det kommer absolut att vara avstängningsbart för att inte generera datatrafik om man inte vill.
 • den är absolut gratis

Fick frågan i dag om den skulle anpassas för synskadade? Det är en intressant tanke och om intresset finns så gör jag en separat version av Tim(mer) Stock™ för synskadade med inyggd talsyntes. Jag vill hålla själva applikationen så minimal som möjligt vad gäller finesser för att göra den så enkelt och självklar som möjligt. Den ursprungliga designen är kanon och behöver ingen större omdesign.

Hoppas det uppskattas och att kommer att funka för era barn och vänner och att vi tillsammans kan skapa vettiga hjälpmedel som alla har tillgång till – när som helst!

Insåg en jävligt bra sak med Tim(mer) Stock™ och det är att alla som har en Android telefon kan snabbt göra om den till ett verktyg för en person som t ex har tappat sin Timstock och behöver den akut i skolan. Snacka om smidig problemlösning 🙂

Mvh,
Politiskt Inkorrekt och programmerande Pappa

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

6 Comments

 1. Jag upptäckte just att jag kan inte installera din app på telefonen eftersom min telefon tydligen har den senaste uppdateringen.. vilket är 2.1 och din app kräver 2.2. *Yeeey!* Jagälskarteknik. 🙁

  Post a Reply
  • Android 2.2 som jag använde som minsta krav är nu tämligen gammalt och jag trodde inte så många använde äldre versioner av Android längre…

   Men beroende på vilken tillverkare som står bakom din telefon så är det olika lätt att uppgradera mjukvaran.

   Forna Sony Ericsson har en skitenkel tjänst för att uppgradera mjukvaran t ex och det klarar vem som helst av om man har en dator och en USB-kabel till telefonen.

   Jag använder mig av en funktion som kräver Android 2.2 i appen och därför fick det bli så – även om jag helst hade gjort den för 4.0.3 men då skulle hela poängen försvinna med att kunna göra om en gammal telefon till en timstock 😉

   Post a Reply
   • Det är just det att jag använder en xperia x10 mini som tydligen inte uppgraderas till mer än 2.1. blä. Nåja! Inte mycket att göra åt.

    Jag tycker inte om min mobil just nu. 😉 Jag hade ju gärna velat testa din app för jag är så kritisk emot hjälpmedel i största allmänhet. Var det lätt att skapa appen mån tro? Nää. Jag skall nog inte fråga eftersom jag har verkligen inte något tålamod!

    Post a Reply
    • En telefon går inte (läs; inte lönsamt) att uppdatera hur mycket som helst, därav anledningen.
     Sen finns det hårdvarukrav som kan bli svåra att realisera utan skyhöga kostnader också…

     Om det var lätt att skriva den appen?
     Tja, med min bakgrund var det ingen direkt utmaning programmeringsmässigt.
     Skall man räkna timmarna som gick åt till förstudien för användarbarheten och genomgången av alla krav så den klarar kraven att släppas som handikappverktyg så blev det nog 200 timmar extra förutom själva programmeringen!

     Totalt ligger alltså utvecklingskostnaden på runda slängar 250 timmar från start till release och det är ganska kort men det beror på att jag är strukturerad och följer en strikt agil process.

     Du kanske uppgraderar din telefon framöver och då finns ju appen kvar 😉

     Post a Reply
 2. Hej
  Sitter och letar på nätet efter en liten, tunn timstock. Tanken är att “bygga in ” den i en mapp eller liknande. Blev nyfiken på att kunna använda en gammal telefon. Kan jag använda appen i en mobil utan abonemang… eller ska jag ha kontantkort ?
  Skulle nämnligen inte vilja ha telefonfunktionen på eftersom personen som ska använda bara ska ha timstocken.
  Tack för appen! vi använder den mycket här på Daglig verksamhet.
  Maria

  Post a Reply
  • Hej Maria
   Jag gjorde denna appen en gång i tiden just för att kunna användas i en “kasserad” telefon och på så sätt ge i princip alla gratis tillgång till en timstock.
   Jag har även tillstånd från den ursprungliga uppfinnaren till timstocken så det känns bra att kunna erbjuda ett gratis alternativ i denna värld av svindyra handikapphjälpmedel…

   Det går utmärkt att köra appen i en telefon utan simkort och så använde mina barn den i början och genom att sätta telefonen i “flygplansläge” så drar den inte så mycket ström heller.
   Du får antingen installera appen i telefonen med ett simkort först eller så får du kopiera in appen till telefonen och installera manuellt, men sen behövs ingen uppkoppling.

   Jag har byggt en variant med diskret hårdvara också som satt på pojkarnas vägg när de var mindre och den blev bara några mm tunn, men den var anpassad för att synas på långt håll och var således ganska stor, men med moderna ytmonterade lysdioder (LED) så kan man ganska enkelt bygga en tunn mindre variant som kan monteras i en pärm t ex och behöver inte bli större än ett visitkort.
   Den blir dock inte gratis då man behöver ett kretskort, batteri, en mikrokontroller och ett antal LED som visar timern men bygger man några stycken så blir inte kostnaden så stor per enhet.
   Denna varianten är inte baserad på Android utan är gjord specifikt för en Atmel mikrokontroller och jag borde med lite tur ha kvar källkoden någonstans?..

   Mina barn är inte längre i behov av en timstock så jag har inte funderat så mycket på att vidareutveckla appen men jag har fått lite önskemål de sista åren på bl a att kunna köra appen som en widget samt lite roligare färger så jag gör kanske en uppdaterad version under julledigheten nu, men det är inget jag kan garantera i dagsläget. Den har dock varit till nytta till både barn och vuxna i hela världen och det tycker jag är kul!

   Lycka till!

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.