Träna hunden – hur gör jag?

Nova

Hur tränar jag mina hundar? Eller hur tränar jag och hundarna skall jag kanske skriva…

Skaffade min första fågelhund för drygt tre år sedan nu och i dag har jag två stycken och med lite tur en hel flock på väg!

När jag skaffade Ellen (min första Engelsk Springer Spaniel) så hade jag faktiskt inte en aning vad jag skulle göra men jag var så pass ärlig att jag redan visste att det var jag som behövde gå på varlpkurs, inte hunden!

Anmälde mig till valpkurs men inte förräns jag själv hade hunden, och mig själv, i ett hyffsat skick.

Det jag prioriterar hos mina hundar är stadga och lydnad – ovillkorlig sådan! Är man en stark ledare så följer hunden dig oavsett vart du går och utan att ifrågasätta varför eller vad syftet är, det kommer naturligt. Hur man kommer dit är något jag skall försöka mig på att förklara!

Det första jag fick höra på valpkursen var -“Man får den hund man förtjänar…” Jag funderade på vad hon egentligen menade ganska länge men det kunde bara vara att hur man agerar mot sin hund så får man en liknande hund. Är jag stressad så får jag en stressad hund, är jag otydlig får jag en otydlig hund och är jag fokuserad och tydlig får jag en fokuserad och tydlig hund!

Jag tog beslutet att inte visa några stora känslor för Ellen medans hon var valp och visst fan är det svårt att hålla tillbaka känslorna när de gör första apporten eller korrekt stöter sin första fasan men man får försöka vara sansad – annars är det lätt att man får en jaktidiot i de lägena. Tillrättavisningar gör man med ett “fy” men inte några direkta fysiska tilltag – det främjar inte förtroendet över dig som ledare!

Under tiden som de växer gäller det att befästa din roll som ledare och om man lägger hunden på rygg på golvet och visar tänderna samtidigt som man låtsas bita dem i halsen så får man direkt bekräftelse på absolut lydnad om de blottar halsen och låter en bita. När de gör de så skall man bita lite försiktigt – och jag menar verkligen INTE att man skall bita utan det är en symbolisk handling. Det är ett beteende från hundarna jag kopierade och det verkar ha effekt.

Jag kör också mycket holding terapi med hundarna redan när de är småvalpar för de måste lära sig att vara lugna när de skall vara det och de skall kunna lägga sig när som helst och varva ner och stanna kvar där tills de får gå igen. Om de t ex skadar sig och man måste gå igenom dem så är detta ett förkrav för att man skall kunna lyckas.

Jag har kravet att de skall vara lugna i minst fem minuter innan jag klappar på dem – inte innan! Man får faktiskt hålla i dem ganska ordentligt i början men tanken är att det skall vara mysigt – även om det sprätter i hela kroppen på dem…

Detta tränar man VARJE dag, gärna flera gånger om dagen, och 30 minuter är ett bra mål men även med fem minuter så gör denna övningen underverk. I dag behöver jag bara peka på en av hundarna så intar de “positionen” för att vara lugna.

Belöningen i denna träningen är att när de är absolut lugna utan att man håller i dem och de håller detta i 1 minut så får man börja klappa dem på magen. Börjar de då spralla så börjar man om från början igen, och igen, och igen! Tycker ni att detta låter för jobbigt så skall ni fundera på vilken typ av hund ni vill ha i slutändan och om ni vill få till ett enastående ekipage? Ensam är svag – tillsammans är stark!

En annan skitviktig övning för lydnaden är att de ALDRIG får gå ut genom en dörr själva! Aldrig! De skall sitta ner på kommando och inte förräns de är lugna på de gå ut på kommando. Försöker de krypa fram en cm när du inte ser så skall de absolut genast backa det avståndet de försökte sno! Visst fan är det skitmycket jobb med detta men i slutändan får man en hund med extrem lydnad med största positiva betydelse! En hund som likt symbios har lydnad mår jävligt bra av detta och mina hundar utstrålar lycka när de liksom tänker “fan vad bra jag är nu”. Detta kör ni på alla dörrar – ALLA! Har ni grindar hemma så gäller samma sak, hundgården likaså. Skall de in i bilen – samma sak. Detta gör man livet ut med hundarna och man fuskar ALDRIG! Det låter kanske extremt men är man en stark ledare och kan göra detta så fuskar man inte med andra saker heller och då fuskar inte hundarna heller när det gäller!

Sitter vid dörr

En del har frågat mig hur jag lär hunden att apportera och det kanske lite knäppa svaret är att “det gör jag inte”. Hur i h-vete tänker jag då kanske ni undrar men vi avlar på selektiv genetik på våra hundar (vi SKALL göra det – sen att de finns de som avlar på vad fan som helst får stå för de men de gör inget vettigt för rasen enligt min åsikt) och hundarna har det redan från födseln. Däremot skall man lära dem en korrekt avlämning och samma sak här som med dörren – de skall sitta ner när de lämnar av viltet. Första gångerna får man släppa på detta eftersom de ännu inte vet detta men försök få in det så tidigt som möjligt.

Ibland behöver man använda lite “godis” i början när man tränar och så länge det handlar om lite så är det helt ok men de skall funka även utan. Efter 6-7 lyckade apporter så kan de få en godis varannan apport och sen skall själva apporten vara belöning nog. Kör man alltid med godis är man rökt på jakt när man upptäcker att fickan är tom på godis och det ligger 25 änder i en dam… Då får man simma och fundera på varför det sket sig!

Jag kramas en hel del med mina hundar och visar uppskattning – det är viktigt för oss som ekipage och känslan av att vi tycker om varandra är ganska ömsesidiga faktiskt! 🙂

En del tar det lugnt med hundarna i början när det skall jagas men det gör inte jag. Man måste liksom “knäcka” hundarna och innan de lär sig att konservera energi så kör de slut på sig själva under första timmen. Mina hundar skall funka att jaga med i minst 4 dagar i sträck och då menar jag verkligen HELDAGAR. Klart mina blir trötta också men då taggar de ner tempot lite och då ser jag det direkt och låter dem hämta sig lite innan jag släpper in dem i skiten igen!

Ellen

Detta var bara ett axplock om hur jag tränar mina hundar och själva jakten har jag inte nämnt ett dyft om men vill man ha en hund som man verkligen kan jaga med under hela hundens liv och känna sig stolt över så är det stadga och lydnad som gäller – både på hund och förare!

Jag vet folk som skäller som fan på sina hundar när de inte funkar under jakten men har de analyserat sina egna handlingar? Troligtvis inte… -“Man får det hund man förtjänar…” Är man otydlig mot sin hund pga okunskap eller upphetsning så fattar inte hunden vad du vill och då blir det skit av allt!

Jag gjorde nog fan alla fel jag kunde göra med Ellen men jag står för de felen och rättade mig själv och gick genast ut och tränade på rätt sätt och i dag så vet vi exakt vad vi vill ha ut av en jakt och hur vi funkar – det är någonting magiskt!

Lillesyrran Nova har ett år kvar innan hon är “vuxen” och henne har jag fått träna en del saker annorlunda med för hon är en helt annan individ men stadga och lydnad är exakt den samma och det tullas det aldrig med!

T ex är hon fortfarande ofantligt uppjagad när jag kommer hem efter jobbet men hon blir inte utsläppt innan hon sitter helt still och andas lugnt – aldrig! I början tog det närmare 20 minuter varje dag innan hon lugnade ner sig och efter massor av timmar ståendes med ryggen mot henne demonstrativt är vi nu nere på kanske 20 sekunder – det är jag jävligt stolt över! Ellen behöver 2-3 sekunder som jämförelse 😉

Jag älskar mina hundar – trots att jag är kattmänniska – men för mig är de inte husdjur, de är mina jaktkamrater och tillsammans är vi kompletta och har ofantligt roligt.

När Ellen nu får valpar så är det med dessa ord jag kan tänka mig att lämna över dessa valparna till blivande spaniel jägare och det är -“Man får den hund man förtjänar!”

Tack till de underbara uppfödarna i Kode, Göteborg, för förtroendet av hundarna en gång i tiden och tack till damerna som satte spelreglerna på valpkursen jag gjorde med Ellen i början! En hel del saker har jag snappat upp på vägen eftersom jag törs fråga folk om råd och en hel del är sunt förnuft. Jag applicerar samma kommunikationsplan på hundarna som mina barn. Eftersom de har sina kognetiva handikapp så får man lära sig att vara tydlig – säg inte sju ord när fyra räcker!

Det funkar tydligen ganska bra för jag törs säga att jag har jävligt bra hundar för min typ av jakt och för min typ av ledarskap och det var väl det som var syftet?

Japp, det är en jävla massa jobb som är inblandat i detta men likt all tid jag lägger på mina barn försöker jag lägga på hundarna om vi skall nå dit vi hoppas komma en vacker dag.

Nästa gång skall jag försöka skriva lite mer om själva jakten och hur jag vill att hundarna skall funka då men det blir en annan gång.

Voff! 😉

P.s kallar mig absolut inte för någon hundkännare och jag anser mig själv fortfarande vara total amatör med detta men man behöver inte vara proffs för att få till en bra hund, man behöver bara förtjäna det… Tänk på det nästa gång ni tränar er hund för det har gett oerhörd effekt för mig!

Nova jakt

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

2 Comments

 1. Inser att vissa element av mitt inlägg möjligen låter lite dryga men jag är verkligen så här konsekvent!

  Vad gäller lydnad och stadga tror jag verkligen att denna metoden funkar på ALLA raser – det handlar nog mer att anpassa sig till individen.

  Jag hade kraftiga problem med Nova i 18 månader innan jag fattade att hon egentligen var en drivande hund och inte en überstrikt hund under hagelbössan som Ellen… Första släppet i skogen med Nova gav mig tårar i ögonen och det var inte grenarna som jag fick i nunan som gjorde detta, det var för att jag äntligen förstod hur hon var som individ och vad som skulle gälla för henne framöver.

  Nu har jag en drivande, dock tyst, hund som har lydnaden hos en spaniel som jag kan parkera på 450 meters håll – mitt under pågående drev!
  Mycket användbar hund kan jag lova på den skånska slätten och även i skogarna!

  Jag har faktiskt så kul med mina hundar att jag seriöst ofta funderar på att lämna bössan hemma och låta andra sköta skjutandet medans jag kör hundarna men när de gör rätt så skall det smälla omedelbums och mina hundar är vana att det smäller ofta och snabbt 😉

  Flertalet vänner fick skjuta för Nova i mellandagarna och det vär jävligt roligt!

  En kompis Ulf fick skjuta en riktigt fin hare för Nova efter ett utomordentligt arbete och det var ett riktigt fint skott dessutom!
  Det är äkta glädje när inte bara jag får njuta av mina hundar utan även andra!

  Dock råder… nej, KRÄVER jag att jagar ni med mig och mina hundar så får ni ha koll på prylarna för även om jag skjuter ganska nära mina hundar, vilket de är helt ok med, så räcker det med en tryckvåg från ett vapen att förstöra en hund för all framtid…
  Detta skall gälla samtliga hundar man någonsin jagar med!

  Just stötande hundar brukar bli mer eller mindre döva innan deras karriär är över och det är något jag försöker undvika… Kan jag släppa ut djuret längre gör jag det.
  (ni som känner mig vet vilka avstånd jag skjuter på normalt 😉 )

  Äh, kort och gott så är jag jävligt nöjd med mina hundar och framförallt är jag väldigt STOLT över dem!

  När ni är förbannade på era hundar för att de inte gör som ni vill – ge dem en kram i stället för det har avsevärt bättre effekt än en smäll!

  Voff!

  Post a Reply
 2. Tack för ett intressant inlägg. Det finns en del där att fundera över nu när jag skaffat mig min första hund.

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: