Skatteåterbäring – inte med vårdbidrag…

sedlar

Precis som alla andra loggade jag i dag in på skattmasens hemsida för att kolla min skatteåterbäring.

Petade in min milersättning direkt eftersom det är samma varje år och klickade snabbt fram min preliminära beräkning och hade jag druckit kaffe under tiden hade jag satt den i halsen!

Normalt har jag en skatteåterbäring på runt 25-30’000 kr per år och så har jag planerat det. Det är väl trevliga pengar som dyker upp i semestertid som används primärt till de husrenoveringar jag gör på sommaren när jag är hemma med barnen.

Först trodde jag att jag hade läst fel men så var inte fallet… Jag var nu skyldig ungefär 1900 spänn!?!?

Skillnaden nu är att vi har vårdbidrag för killarna som skall täcka en del av de extrautgifter som dessvärre kommer med handikappade barn och trots den enorma skatt jag redan har betalat på bidraget så var det tydligen inte tillräckligt… :/

Jag har inget problem med att betala skatt och det gör jag enligt konstens alla regler och har 0 kr svart inkomst men att ett bidrag skall skattas bort med 50% tycker jag fanimig är fel!

Jag anser att bidrag skall vara skattefria för det är inte en inkomst, det är en lättnad för de som behöver det av olika skäl. Bidrag skall inte vara lönegrundande utan rakt gå till det som är syftet med bidraget!

Har räknat lite på det hela och har kommit fram till att med ungarnas vårdbidrag så påverkades min marginalskatt så mycket att det nästan blir +-0 kr i plånboken efter skatten är dragen. Vad fan var då syftet med bidraget som skulle täcka en liten del av de extra utgifter vi har i pedagogiska hjälpmedel, bollkuddar, bolltäcken, överdrivet slitage… osv… (vill inte gå in på sakerna i detalj för det är jag inte säker på att grabbarna vill om jag skall vara ärlig…)

Har man LSS boende hemma och tar hand om andras barn så är det en skattefri del och en skattbar del (i de fallen jag har insyn) och det är ganska rejäla summor vi talar om per barn i en del fall. Detta skall givetvis FÅ KOSTA pengar så misstolka mig inte här men som förälder till egna barn är det ganska blygsamma summor det handlar om och det skall räcka till mycket. Att det sen skattas sönder är bara sorgligt…

Om alla bidrag i stället var skattefria så skulle det gå oavkortat till syftet – oberoende på hur omständigheterna ser ut. Jag kan till och med sträcka mig till att alla bidrag enbart till BARN skall vara skattefria medans de andra får hanteras som de görs i dag.  Då skulle man säkerställa att åtminstonde alla barn fick samma chans till den hjälp de har rätt till!

Alla produkter som innehåller texten “handikapphjälpmedel” i produktbeskrivningen saltas med ungefär *10 på prislappen för att man kan och då räcker inte vårdbidraget speciellt långt, och för mig blev det nu nästan inget alls… Hade jag inte haft vårdbidrag hade jag inte haft förväntningen på mig att köpa nya saker till grabbarna men eftersom jag nu har det så förväntas det och frågan är om jag nu inte är i sämre läge än jag var innan?

När frugan pluggade hade hon vårdbidraget på sitt konto men det upptäckte CSN och hotade med indrag och återbetalningskrav på studielånet så vi fick flytta det till mitt konto. Helt jävla korkat om jag får säga min sak men det sket CSN i högaktningsfullt… Bidrag är ju lönegrundande och det får man inte ha om man pluggar! Det innebär alltså att som förälder till handikappade barn så får man inte studera! Helt jävla galet! Landet brunsås i sitt esse!

Skall fanimig ringa till förskräckningskassan och fråga om inte pengarna kan gå in på ungarnas konton i stället och jag som förmyndare sen förvaltar dessa pengarna så att de kan gå till ungarna i stället för att skattas bort? Det skulle gynna barnen ordentligt och syftet med bidraget från början skulle fungera.

Sänk alla lönegrundande bidrag med 30% och ta bort skattekraven så slipper vi denna skiten!

Som anekdot vill jag upplysa er om hur bidrag fungerar i England. Vi svenskar brukar skryta om hur bra välfärd vi har och hur kassa alla andra är… Där finns det nämligen inga bidrag! (nja, inte helt sant men jag förklarar närmare nedan) Där får man skatteavdrag i stället.

När man t ex får barn så får man i stället sänk skatt med någon % och samma sak om man gifter sig osv. Beroende på hur situationen man befinner sig i får man olika skatt. Vidare har de ett progressivt skattesystem där med ett betydligt högre tak på vad man får tjäna innan man börjar betala skatt. Allt under 150’000 är skattefritt. Sen börjar det med 12% i nästa steg i trappan och som följs med 15% osv. MAX skatt är (eller var, de kan ha ändrat nu) 40% på lön överstigande ganska många £100’000. För att få en medelskatt på %40 måste man alltså tjäna över 1 miljon pund per år och som deltidsarbetande ensamförälder behöver man aldrig betala skatt.

Hur var de nu med bidragen då… Jo, hamnar man under inkomstnivån för skatteavdrag så över går det till skattekredit och då blir staten skyldig dig pengar i stället. Detta betalas ut direkt till ditt konto och givetvis utan att beskattas. Bidrag är nämligen inte bidrag utan skatteavdrag och ett skatteavdrag kan inte beskattas!!! Riktigt jävla bra system om jag får vara ärlig! Jag tog ett sabbatsår när jag bodde i England för jag var helt slutkörd och behövde ta det lugnt och ladda batterierna så jag jobbade som trädgårdsmästare ett år med cash “lön” varje dag som täckte bensinen och barnotan på puben men jag fick avbrottet jag behövde. Ett par dagar innan nyår ringde skattmasen i England mig och undrade om min lön, varför jag inte hade någon och då talade jag om att jag hade ett sabbatsår. Då påpekade de att jag minsann inte hade fått rätt “barnbidrag” och satte genast in ungefär 50’000 kr på mitt konto! När jag hade vaknat upp från chocken så funderade jag på varför det blev så mycket pengar men eftersom jag hade betalat så bra med skatt så var det ett korrekt bidrag eftersom det baserades på förra årets inkomst och i mitt fall så hade jag rätt till pengarna. Det roliga var att jag inte hade en aning om detta och det var skattmasen som sökte upp mig för att betala! Samma sak hände när jag hade gjort fel i deklarationen tre år i rad… Då ringde de upp mig och sade att det var fel och att de var skyldiga mig pengar… Tror det var £13’000 det handlade om utan min vetskap. Det tackade jag verkligen för, frågade vad hon hette och dagen efter skickade jag en stor blombukett till henne på skattekontoret för ett bra jobb!

Pensionerna har de totalt misslyckats med där borta men det är en annan femma men de har ett väl fungerande system för hur folk i olika situationer kan behöva hjälp med extra omkostnader som uppstår när man t ex får barn eller blir handikappad.

Nog om England nu och tillbaka till verkligheten i landet brunsås… Styr upp definitionen av bidrag nu och sluta upp med att göra det lönegrundande! Det sätter många käppar i hjulen för många och i slutändan blir faktiskt barnen lidande för vi vuxna får ändå öppna plånboken i slutändan…

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

8 Comments

 1. Känner igen det där, en vän fick avbryta sina studier då hon blev återbetalningsskyldig till CSN eftersom hon hade bidrag för sina hörselskadade barn.
  Ett mycket märkligt system, det håller jag med om.

  Post a Reply
  • Tilläggas kan att min vän var den första i sin släkt som över huvud taget vågat sig in på högskolan.

   Så mycket för allas rätt till högre utbildning.

   Post a Reply
 2. Jag håller med dig. Jag tycker det är mycket kring vårdbidraget som är konstigt. Det ligger som grund för bla bedömning av bostadsbidrag och dagisavgift, vilket innebär att vårdbidragspengarna försvinner iväg både till hyra och syskons dagisavgifter?? känns som DET är helt galet! om jag orkade skulle jag göra en konsekvensanalys på det men som alltid när man har barn med funktionsnedsättningar så går energin åt till andra vardagliga bestyr som att se till att skolan och andra instanser gör det de ska för att barnen ska fungera.

  Post a Reply
 3. Det är precis det jag menar!

  Hur man kan ha så hål i huvudet att man gör ett regelverk som krockar på det sättet…

  Systemet verkar ha sett ut på det sättet under en lång tid och jag kan inte hitta när det infördes så det är svårt att hitta den skyldige men man tycker att CSN skulle kunna ha förståelse? …NOT!

  Frugan ifrågasatte det hela och testade att köra en process mot CSN men det är en stelare organisation än Förskräckningskassan och det var i princip lönlöst.
  -“Ingen är så döv som den som inte vill lyssna…”

  Passande tes med tanke på din vän med hörselskadat barn :/

  Vid tillfälle skall jag ägna lite energi åt detta och se vad man kan åstakomma för en grundpelare i landet brunsås är allas rätt till utbildning och då får man inte diskriminera hela grupper som redan har det tufft med ett oerhört ansvar!

  Jag skall försöka få kontakt med Anders Borg och höra hans syn på det hela. Oavsett politisk färg så verkar han vara tämligen kompetent och absolut har en helhetssyn på systemet. Jag vill veta varför det är så och om de är medveten om problemet och om de överhuvudtaget har ett intresse av att fixa detta!

  Eftersom han inte har skapat problemet kanske han törs kritisera det också 😉

  Post a Reply
 4. Mycket intressant inlägg! Ja, jag har ifrågasatt och krävt en förklaring för vissa delar i vårdbidraget och ställt det till FK men som svar fick jag inget utan de trodde att jag överklagade beslutet om vårdbidragets storlek till länsrätten!
  men som du skriver ..ett skattefinansierat bidrag som ska beskattas och ingen vinner på det. Hoppas verkligen debatten tar skruv …

  Post a Reply
 5. Förra året fick jag betala tillbaka 20000 kr till CSN för inkomståret 2010 eftersom jag haft vårdbidrag, i år skall jag enligt dem betala tillbaka 48000. Att pengarna skall gå till de särskilda utgifter som ett handikappat barn behöver struntar de blankt i, därför får jag nu jobba heltid och plugga på distans med resultatet att jag är fattig som en kyrkråtta och aldrig kan vara ledig. Tack för den! 🙁

  Post a Reply
  • Precis så jävla korkat som det är utformat!

   En del blir återbetalningsskyldiga pga att de får ett bidrag för barnens onormalt höga slitagekostnader, andra får hela beloppet bortskattat…

   Många av oss måste faktiskt byta jobb för att vi lättare skall kunna ta hand om våra barn och då blir vi drabbade på detta sättet???

   Det skall bli ett nöje att dra Försäkringskassan till Förvaltningsrätten och sen högre upp för att reda ut detta!

   Jag hoppas att hitta något dragplåster som kan hjälpa till med detta för det är verkligen totalt vansinnigt att behandla två helt olika typer av “bidrag” som ett – där ett av “bidragen” då kommer med så vansinniga krav att det ej fungerar!

   Notera att jag skriver “bidrag” med situationstecken för i grund och botten skall inte ett bidrag vara belagt med skattekrav men det är en helt egen historia…

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.