Skatteåterbäring – inte med vårdbidrag… Del 2.

Insåg att problemet är större än jag först trott och det finns bara en person som kan svara på hur det skall vara – Anders Borg, Finansminister

Anders Borg

Ganska snabbt hittade jag hans email till kansliet där han jobbar och det fina i kråksången är att detta är en officiell kanal och de måste läsa allt. (och förhoppningsvis svara också…;))

Klassificering av vårdbidrag ur skattetekniskt perspektiv?

Hej Anders Borg.

Jag hoppas du faktiskt får läsa min fråga så jag skall fatta mig så kort jag kan för att inte ödsla tid.

Jag har två autistiska pojkar i åldrarna 6 och 8 år.
Vi har ett riktigt härligt liv och har all hjälp vi kan behöva så på det planet är allt som det skall! (och det jobbar jag verkligen för också!)

Eftersom vi har ökade levnadsomkostnader med barnen så blev vi beviljade vårdbidrag för grabbarna eftersom vi har extremt slitage på en del saker bland annat.

Nu till problemet…

Först studerade min fru för att bredda sin kompetens och därmed öka chanserna till att få jobb, vilket hon senare gjorde! (hon är arkeolog och musietjänsteman)
Pojkarnas vårdbidrag gick in på hennes konto från början men nu fick hon problem… Efter ett halvår av studier så meddelade CSN att hon hade för hög inkomst och skulle eventuellt få studielånet indraget samt bli återbetalningsskyldig! Detta på grund av grabbarnas vårdbidrag???

Hon försökte förklara frågan för CSN om att det handlade om bidrag till handikappade barn men det var tvärnej.

För att hon skulle kunna fortsätta studera så flyttade vi över vårdbidraget till mitt konto i stället och hoppades på att allt var frid och fröjd…

I går kollade jag upp min skatteåterbäring som de flesta gör den här tiden på året och jag höll på att sätta kaffet i halsen…
Vårdbidraget hade ökat min lön så pass mycket att marginalskatten nu faktiskt åt upp i princip hela bidraget!

Jag brukar få tillbaka mellan 25-35k och det är enligt plan så jag kan pyssla med lite renoveringar på sommaren när jag är hemma med barnen, nu hade jag preliminärt EFTER reseavdrag 1900 kr minus?

Det innebär att jag nu, eftersom jag har “bidrag”, förväntas spendera dessa pengarna på mina barn där behoven finns utan att det blev mer i plånboken? Kontentan är nu att efter bidraget har jag i princip sämre ekonomi efter skatt…

Jag har absolut inga problem med att betala skatt och skall vi kunna ge våra barn och barnbarn en realistisk framtid så måste vi jobba med att betala av bl a stadsskulden så där håller jag med din skattepolitik till 100%, men hur ett bidrag till handikappade barn kan vara lönegrundande kan jag inte förstå?

Frågade runt lite i mitt nätverk bland familjer med autistiska barn och det var flera mammor som faktiskt hade fått avbryta sina studier pga vårdbidraget och då är det snett…
Jag klagar absolut inte över faktumet att jag haar fått handikappade barn, tvärtom! Jag har ett mycket intressant och givande liv, men jag förstår inte hur systemet är tänkt att fungera…

Så, jag försökte hålla bakgrunden till frågan så kort jag kunde, Anders Borg. Kan du förklara för mig om detta verkligen är vettigt?
Skall bidrag till (handikappade) barn verkligen vara lönegrundande? Jag vet att det är vi som föräldrar som får bidraget men tanken är ju att det skall gå oavkortat till att hjälpa till med de ibland extremt ökade kostnaderna som ofta drabbar de handikappade.

Jag bodde under 10 år i England där man primärt använder sig av skattereduktion i stället för bidrag vilket absolut är en bättre fungerande modell och alla former av bidrag till barn under 18 år är absolut skattefria.

Jag tackar på förhand för svar i frågan.
Kan du inte svara på frågan hoppas jag att det åtminstonde har väckt en tanke hos dig och att du någonstans i ditt pressade schema kan få folk omkring dig att fundera på om vi kanske har fel modell vad gäller vårdbidragen? Vi sliter häcken av oss ändå med våra barn för att de skall ha en chans här i livet och då känns det som en spark i de nedre regionerna när resultatet blir så här.

Med vänliga hälsningar,

Namn och adress…

Anders Borg är absolut inte upphovsmakaren till problemet men han har absolut kompetens i området samt slutligen både makt och möjlighet att faktiskt påverka detta så han kändes som rätt person att fråga!

Vidare är han enligt de som har träffat honom en tämligen reko karl och dessutom ganska trevlig så jag hoppas han har 10 minuter över av sin tid att faktiskt svara på detta.

Får jag inget svar så finns det andra metoder att få svar och den metoden heter “media”… hehe… Dock hoppas jag slippa nyttja den kanalen och med tanke på att det är deklarationstider har de nog en del att göra på kansliet så jag får nog ha lite is i magen när jag väntar på svar.

Våra folkvalda politiker jobbar för oss och då förväntar jag mig att de svarar på våra frågor också! Har inte en susning om hur många mail han får om dagen av oss i pöbeln men det är en seriöst ställd fråga som kräver sitt svar.

Ni får gärna hjälpa till med att ställa denna frågan till era politiker runtom er och på så sätt väcka debatt!

Tack på förhand!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

5 Comments

 1. Mycket bra och sakligt skrivet hoppas verkligen att du får ett svar på denna fråga.
  Vore även trevilgt om du ville dela med dig av svaret.

  Post a Reply
  • Tack!

   Givetvis kommer jag att publicera svaret och absolut mitt gensvar för jag misstänker att detta inte kommer att lösas av ett email 😉

   …to be continued!

   Post a Reply
 2. Hur går det? Fått något svar? Verkar inte riktigt som ett bra system om man ska gå back pga av bidrag. Jag trodde det var skattefritt, har själva blivit beviljade vårdbidrag för vår dotter som har adhd och autism. Undrar om man ska låta bli att ta emot bidrag då.

  Post a Reply
  • Det är ingen som vill, eller kan?, svara på detta…
   I grund och botten är det förskräckningskassan som är boven i dramat och jag skall eventuellt dra dem i rätten i höst/vinter om jag orkar för att reda ut detta.
   Ersättning för förlorad arbetsinkomst skall givetvis beskattas som lönegrundande men bidrag för ökade levnadsomkostnader för material osv kan inte beskattas på samma sätt – absolut inte som lönegrundande!

   Sverige är ett märkligt land…

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.