Skytte – precision och långa håll

När jag inte spenderar min tid bakom datorer eller jobbar med mina barn (hundarna inräknade ;)) så försöker jag hinna med lite skytte också!

300 meter

Förr i tiden så tävlade jag i lerduveskytte primärt i England och då var det English Sporting och fitasc som stod på menyn men efter att ha testat hur långt man kunde gå utan att ha det som heltidsarbete så pensionerade jag mig på tävlingsbanorna och satsade bara på jakten.

Ända sedan dess har jag saknat sportskyttet och i slutet av förra året så tog jag belutet och började bygga en rigg för precisionsskytte på långa håll och nu börjar den bli klar och de första 400 skotten är nu skickade!

Valet föll på en Tikka T3 Varmint som donatorbössa och den inhandlades flong ny på Jakt & Fritid i Nöbbelöv. I samma veva som jag packade upp den ur kartongen så rev jag ner den i småbitar och sålde kolven.

Min nya kolv blev en Robertson TAC från Kanada som är en ren custom tactical kolv för ändamålet och jag ahde turen att bli erbjuden en i mint skick som hade alla mina krav dessutom. Att det satt en picatinny rail ingjuten under förstocken med ett Atlas benstöd monterad var en underbar bonus också!!!

Droppade systemet i kolven och skruvade på en ASE Utra Jet-Z COMPACT proffsdämpare som primärt agerar rekylbroms och sekundärt dämpar ljudet, vilket den gör ordentligt!

Optik hade jag en massa funderingar på men så fick jag ett Konuspro M30 8.5-32×50 av Micke på Scandinavian Arms för utvärdering så då behövde man inte fundera mer!

Picatinny rail och ringar+baser kommer från Evolution Gun Works i USA och trots att de är proffs-prylar kostar de mindre än budgetprylar här i Landet Brunsås… Jävlar vilka påslag det är här på vapenprylar!!!

Skjuter med 175gr Nosler Competition med 43.5 gr Norma 202 och Federal 210 tändhatt och ett COL på 72 mm. Het laddning, javisst, men det blir täta grupper och den är betydligt mindre vindkänslig än köpeplugg – vilket skulle ruinera mig ändå – så det blir handladdat för hela slanten.

skytte300m

Normala avstånd för träning är 300 meter och måltavlorna är så små som man kan se. Primärt tränar jag på klisterlappar (10×10 mm) på 200m men på 300 meter är det rejält jävla svårt att hålla så små grupper så man får nöja sig med en enkrona som jämförelse…

grupp 12:e april 300 meter

Här är en femskottare jag sköt den 12:e april och det är bara fjärde gången jag skjuter så jag är fortfarande “nybörjare” men det tar sig!

Pappret är en A4 och gruppen är tämligen respektabel om jag får säga det själv för det var inte direkt vindstilla… Tror vinden låg på runt 8 m/s.

Det är inte viktigt att skotten sitter mitt i måltavlan när man tränar, det är gruppen som räknas.

Nu har jag vuxit ur min optik så nästa vecka blir det antingen ett Nightforce NXS 8-32×56 MILRAD eller ett begagnat Premier 5-25×56 så behöver man inte fundera mer på det i framtiden 😉

Man måste ha riktigt bra optik för den skall funka ut på 800 meter och man måste kunna se kulhålen på minst 400 meter… Det fixar man inte med billig optik helt enkelt!

Optik kostar faktiskt ofta mer än vad resten av riggen kostar och det är verkligen det sista området man skall snåla med. Det spelar ingen roll hur dyr och bra bössa man har om man sätter på ett kinasikte så ser man ändå inte ett skit och de är inte skottfasta för fem öre så det är bara bortkastade pengar! Lägger man mellan 20-30000 kr så får man ett helt ok kikarsikte som aldrig kommer att haverera eller jävlas på något sätt!

Mina sista två skott på 300 meter sist jag var ute så försökte jag verkligen anstränga mig, trots att ryggen värkte och vädret sög, men jag satte skotten där jag ville och det bådar gott inför nästa session!

två skott, 300 meter

En annan bonus med att försöka pressa sig på sportskyttet är att man rent tekniskt blir en bättre jägare också!

Jag har lyckligtvis inga eftersök bakom mig men jag har många skott som jag har avstått för jag inte kände mig tillräckligt säker och nu kan jag absolut sträcka ut avstånden lite mer t ex under pürshjakten.

Ett annat tillfälle när skyttet verkligen måste fungera under dåliga förhållanden är under eftersök. Ofta kommer man inte inpå djuren efter de har blivit påkörda och det är ingen trevlig syn att se ett rådjur med tarmarna hängandes utanför kroppen medans det försöker ta sig undan… Då vill man bara förkorta lidandet så fort man kan och förut ville jag inte ta ett skott på 200-250 meter, det törs jag nu i den situationen!

Men nu handlade denna posten om skytte och det är en riktigt trevlig form av sport eftersom det innefattar en hel del tänkande också. Man måste beräkna vind, temperatur, avstånd och i vissa fall jordens rotation och krökning, innan man kan skjuta det första skottet – som skall sitta exakt där man ville!

Lyckligtvis känner jag flera vänner som är ordentligt duktiga på detta så jag har bra skyttekompisar när jag är ute och de kan sporra en att verkligen anstränga sig!

Vapenvården är gjord och nu börjar en ny vecka!

 

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

5 Comments

 1. Det är kul att läsa om dina framsteg och ditt engagemang. Du har en förmåga att gå “all in” i det du tar dig för.

  Angående kikarval….. En Premier skulle ju vara lite roligare än en NF…… Men du kanske är ute efter de där extra X förstoring som den aktuella NF-en har…

  Post a Reply
 2. Visst gillar jag 32 ggr förstoring som möjlighet men ett Premier 5-25×56 skulle sitta som en smäck!

  Allt kommer att handla om priset i slutändan för ett Premier kostar lätt det dubbla mot dito Nightforce och frågan är om jag kommer att märka någon extrem skillnad mellan dessa i förhållande till pengarna…

  Som referens kostar en NF tub 21k ny och den billigast Premier 5-25×56 jag har sett landade på närmare 38k så det är inga småpotatisar vi talar om!

  Men jag har inte fått priserna än på tuberna så än så länge existerar de bara i min fantasi men jag behöver ny optik, så är det bara!
  Trycket börjar bli ganska bra nu och jag har fortfarande lite justermån kvar innan det blir farligt. Bakkappan är en smal sak att fixa i slutändan om det verkligen behövs… Sista justeringen på riggen gjorde underverk för skjutställningen! 🙂

  Behöver jag säga att jag kommer att vara redo inför höstens rävjakt 😉
  Har tillgång till ett par marker med stora rävproblem och lååååånga håll…
  Längre än vad som är realistiskt i vissa fall men det går att komma in till kanske 250 meter på en del ställen och då är det en smal sak!

  Kom just på att jag har tre st oskrapade trisslotter i plånboken! Det kanske löser sig med optiken ändå 😀

  Post a Reply
 3. Varför inte importera ett NXS från staterna? 🙂 $2000

  Post a Reply
  • Det svaret är ganska enkelt…

   …därför jag fick ett skitbra erbjudande på ett Premier 5-25×56 och hade jag inte tagit det hade jag helt enkelt varit dum i huvudet! 😛

   Premier är ju inte direkt skit och jämfört med NF så ligger det absolut i en högre klass.

   Vikten på Premier siktena ser jag snarare som en fördel än en nackdel eftersom jag vill ha en tung bössa.

   Men nog kommer det att importas mer saker… Nytt trycke t ex framöver 😉

   Post a Reply
 4. – Resultatet ar egentligen inte ovantat. Kalibern 300 Win Mag ar gjord for skytte pa langa hall dar latta kulor oftast anvands. Det ar inte optimalt att anvanda tunga kulor pa langa hall eftersom de tappar fart och hojd snabbare.

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.