Skytte – optik och oväntat erbjudande!

Alltid när man har ett val så sitter man där och funderar och räknar och funderar lite mer för att sen kanske ändra sig…

Men inte jag!

Aviserade förut att jag kände mig tvungen att uppgradera min optik på långhållsriggen och från början tittade jag enbart på Nightforce NXS serien och stod och valde mellan extrem och grotesk förstoring. Allt gick som smort och jag skulle bara mer eller mindre trycka på “beställ” knappen men var tvungen att vänta ut helgen så jag kunde få ett bra pris på tuberna.

I samma veva som priset dök upp i telefonen via ett SMS så fick jag ett erbjudande som jag helt sonika inte kunde tacka nej till! Jag blev erbjuden ett Premier 5-25×56!!!

Vad jag förstår så finns det ett absolut toppskikt när det gäller optik och där finner man bara två namn, Schmidt and Bender och Premier Reticles.

Efter en kortare överläggning så tog jag beslutet, och det enda som behövde funderas på var finansieringen men där hade jag möjlighet genom att avyttra lite saker som jag inte använder samt nu verkligen se till att jag kommer att banta framöver 😀 (frugans konto fick jag banne mig länsa ordentligt också men hon hade faktiskt förståelse för detta och tycker nog egentligen att det är kul att jag kan pyssla med sportskytte igen. Puss älskling!!!)

Jag är nu med andra ord (i morgon) stolt ägare till ett Premier Heritage 5-25x56mm Tactical

primere_1_5-25x56mm_tactical

Så här beskriver de sin produkt:

You’ve sacrificed your weekends, holidays and daily freedom in order to protect your country. You’re charged with eliminating threats to friendly forces long before they reach you, maybe even before they can see you. You’re a modern military sniper and long range target interdiction is your art. Your skills, dedication and mission require the best equipment available. Premier’s Heritage 5-25×56 Tactical is the optic for you.

The heavy-duty 5-25×56 Tactical takes full advantage of the true 5x-magnification ratio, providing extended distance clarity that is simply phenomenal. The large, LeverLock elevation knob (double-turn available as an option) provides instant access to 100 MOA/29 mrad of adjustment for dialing up targets well beyond the mile mark. Illuminated first focal plane Gen II mil-dot and XR reticle options are complemented by the new MOA-ER reticle for even greater flexibility. Other standard tactical features include side parallax adjustment from 50m to infinity, More Tactile Click (MTC) technology at every 10 clicks, a fast focus, locking eyepiece, 34mm main tube and articulating flip-open lens covers.

The world of military sniping continually evolves with advances in precision weapons and ammunition. Your optics should not be left behind. Whether mounted atop a .338 Lapua Magnum, .50 BMG or the next great long range cartridge, the Heritage 5-25×56 Tactical scope is rugged enough to go the distance and precise enough to send your projectiles there accurately.

Jag har med andra ord optik nu som jag klarar mig med resten av livet 🙂

premiere_2_5-25x56mm_tactical

premiere_5-25x56mm_tactical

 

Här är specifikationerna på tuben och det är brutala justermöjligheter!

Specifications
Magnication 5 – 25
Field of View @ 100yds (m) 25ft (7.6m) – 5ft (1.6m)
Exit Pupil 11mm – 2.3mm
Eye Relief 3.54″ (90mm)
Light Transmission >90%
Length 16.3″ (415mm)
Weight 38.1oz (1080g)
Available Click values 1/4moa, 0.1mrad (CCW or CW)
Total internal adjustment 100moa (29mrad)
Elevation Adjustment Range 96moa (28mrad)
Windage Adjustment Range +/- 20moa (6mrad)
Objective Size (clear aperture) 56mm
Tube Diameter 34mm
Side Focus/Parallax range 50m to infinity
Diopter Range -3 to +2.5
Reticles Gen 2 mil-dot, Gen 2 XR, MOA-ER
Waterproof 33ft (10m)
Battery Type CR2032


Jag har haft lite problem med min gamla optik att hålla fokus under en längre tid, speciellt om det är disigt eller lite dimma. Jag korrigerar alltså mitt brytningsfel med ögat och då blir det svettigt med parallaxen… Det problemet kommer nu att vara ett minne blott och jag kommer med lätthet kunna se kulhålen i papperstavlorna på 300 meter! Det kan jag inte med mitt nuvvarande…

Sist jag satsade på en skyttegren så var det English Sporting och fitasc som gällde och där tog jag mig upp på elitnivå. Den ambitionen har jag nog inte riktigt i dag, inte med tävlingar i alla fall, men jag har som ambition att kunna skjuta med säkerhet på 600 meter i alla fall – oavsett väder och vind! Vidare är detta en skytteform som funkar med min trasiga rygg och det är faktiskt själavård bara det!

Känner mig som ett barn som väntar på tomten dagen innan julaftonen men det är nog ett bevis på att den enda skillnaden mellan barn och vuxna karlar är priset på leksakerna 😀

Sen behöver jag nytt trycke och eventuellt en ställbar bakkappa sen är jag klar… eller? Prylsport 4 ever! 😛

P.s Stort tack till Henrik för all hjälp och att du har tagit rollen som min överförmyndare inom bukskyttets ädla konst!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

5 Comments

 1. Grattis till ett grymt sikte! Med 29 mrad så kommer du rätt långt. Tyckte mig kunna lista ut att du skjuter 308W utifrån receptet i förra bloggposten. Borde ju nog kunna ta dig förbi 1000 meter. Problemet med vår landsända är att det är förbannat dåligt med banor som är längre än 300 meter.

  Post a Reply
  • Tack! 🙂
   Du har helt rätt att det är .308W som är kalibern.
   Där velade jag hur länge som helst men ur en ekonomisk synpunkt så är det en helt ok kaliber med tanke på utbudet av kulor och framförallt hylsor…
   .308W måhända är en “tråkig” kaliber men å andra sidan så är det en enorm fördel när man skjuter fyrsiffrigt antal plugg under året 😉

   Tillgången till banor här som överstiger 300 meter är dessvärre mer eller mindre inga så man får resa norröver för att hitta dessa.
   En kompis har 500-ish meter tillgängligt och en annan har en på strax över 700, men då får man åka långt!

   300 meter räcker ganska länge dock för klarar jag inte att hålla ihop grupperna där är det menlöst att ge mig ut på 500+ meter 😛

   Bestämde mig för att satsa på bukskytte i år och nu satsar jag fullt!!!
   Ser ingen mening att lära sig någonting ordentligt om man inte gör en “all-in”.

   Om några timmar hämtar jag gluggen på posten och sen låser jag in mig i ett rum och bara njuter!!! 20 MOA Apelmontage blir det som håller gluggen på plats på min picatinny rail.

   Har funderat på vart detta skall sluta egentligen och hur mycket som fortfarande är finskt stål i bössan när man är “klar” men lådan är nog det enda som är kvar i slutändan… hehe…

   Post a Reply
 2. Jag gillar 308’an. Jag hade gärna haft en 6.5×55’a på grund av just ekonomin, men det gör det svårt att hitta någon vettig magasinlösning. Jag har precis sålt min TRG-22 i 308W som jag plingat plåt med ut till 1120 meter som personligt rekord, så visst går det att nå långt med 308W. Min nästa långhållsrigg när tid och ekonomi tillåter blir nog en T3 Varmint i 243 Win. Jag vill ha en lättare bössa än T3. Tills dess så är mitt mål att nå ut till 900 meter med min 223 Rem. Vi får se hur det går med det…

  Post a Reply
  • 1120 meter är respektingivande!
   Hatten av helt klart!

   Själv vill jag ha en ganska tung rigg men den frasen lär jag få äta upp efter första jakten med nybygget… hehe… 😛

   Min enda kritik till T3 varmint som utgångsmaterial till custombygge är att de har snålat till det lite väl mycket på sina ställen…

   * Plastdetaljer på slutstycket är den första detaljen som man lägger märke till. Jag har även en ny Sako 85 och det är milsvid skillnad på slutstyckets helhet.
   * Magasinet… Visst matar det enkelt ur ett radmagasin men plast??? Nja…
   * Plastplupparna som skall skydda gängorna i lådan om man vill skruva dit en picatinny rail… Den främsta går inte att peta igenom och är ett h-vete att få ur!
   * Slutstycksgången på en helt ny T3 är inte helt upphetsande men å andra sidan är det lätt åtgärdat genom lite polering.

   Jag har funderat på att montera underbeslag på min Robertson TAC som tar AICS magasin men det är en enorm kostnad för egentligen ingen förbättring – förutom möjligheten till större magasin – så det lär dröja ett bra tag innan jag gör.
   Synd att Jewel inte tillverkar trycken till Tikka men jag blev tipsad om Barnard trycke från MT Guns som skall gå att skruva ner ordentligt. Det lär hamna på önskelistan inom kort gissar jag på 😉

   Jag har skjutit en del på 600 meter med 5.56 men 900 meter med en så lätt kula låter svettigt…
   …vilket är en anledning bara det! 😀

   Nu har jag i alla fall en rigg att jobba med framöver och jakten på de små grupperna kan fortsätta!
   Undrar vad gubbarna i Jämtland kommer att säga när jag släpar med denna skapelsen på älgjakten i September… hehe…

   Post a Reply
 3. * en lättare bössa än TRG, menade jag.

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.