Skytte – optik och julgranar…

5-25GEN2XR

Då sitter mitt nya Premier Heritage 5-25x56mm Tactical på riggen och det har fått mig att fundera på mer än ett sätt…

Först så blev jag lite överraskad av att bli bemött av en julgran när man tittade i optiken! (Gen 2 XR är ju utformad lite som en julgran… hehe…) Dock tog det inte lång stund innan jag förstod hur riktmedlet skulle fungera och det är bara att studera det noga och lära sig de mest användbara måtten från början.

Innan jag tog steget och skaffade denna optiken hade jag mer eller mindre bara precis lärt mig mildot och nu har jag ett sikte för taktiskt skytte på extrem nivå!

Egentligen är det inga konstigheter och det är nog inte meningen att man skall använda alla finesser eftersom grundtanken är att den skall passa alla soldater i samtliga situationer de kan hamna i.

premier-heritage_5-25x56-gen2_xr

Med detta riktmedel kan jag nu snabbt både avståndsbedöma ett mål och uppskatta storlek på andra objekt så länge jag har någon referens i perefirin.

När avståndet är uppskattat så vrider man på targetrattarna rätt antal klick eller använder riktmedlets markeringar och håller upp enligt tabell/rangecard.

Jag tänker inte ens försöka låtsas att jag är speciellt kunnig på taktiska riktmedel men jag har ett hum och inom kort skall jag bemästra detta!

Hur som haver, gick upp på loftet i stallet och gjorde i ordning min skjutplats där jag normalt eliminerar räven som får för sig att ta för sig av mina fåglar till middag i syfte till att testa optiken på lite olika avstånd.

Range

Det som slog mig direkt var den otroligt klara optiken både vad avser skärpa och färgåtergivning! Det finns inte ett tillstymmelse till att blöda och kontrasterna är i det närmsta helt perfekta!

Siktade ganska snart in mig på ett gatlyse ungefär 900 meter bort och justerade parallaxen… DAMN!!! Jag kunde ligga helt still och koncentrera mig på lamphuset nästan hur länge som helst utan att ögat blev trött eller ansträngde sig på något sätt! Hade innan justerat optiken för mitt öga men det var nästan perfekt ur kartong ändå.

Nu längtar jag till att få åka till skjutbanan och verkligen testa hur det känns att skjuta med för mitt förra sikte gjorde mig trött i ögat vilket avsevärt försämrade mina grupper och jag kunde max skjuta 3-4 skott innan jag behövde en paus.

Monterade siktet på riggen med en Recknagel 20MOA skena så det sitter där ståndsmässigt också!

Jag är inte någon MÖP-individ utan en jägare och fd. sportskytt inom hagel som vill testa mina gränser inom primärt precisionsskytte på längre håll. Avsaknaden av riktiga långhållsbanor gör att jag får hålla mig till 300m men jag har tillgång till några marker som inbjuder till skytte på 5-700m med vettiga kulfång så mina gränser skall tänjas i vår och sommar!

Är det någon som har vettig dokumentation på både Gen 2 XR samt praktisk användning av detta riktmedel så skulle jag uppskatta om ni kunde dela med er av det!

I syfte till att sätta press på mig själv så lovar jag att skjuta över 130 poäng på jaktsidans månadstävling innan jaktsäsongen är här! (100, 200 och 300 meter) Sen skall jag knäcka 140 fanimig! 🙂

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: