Strattera – jobbiga piller för en liten kille…

Må illa

Första veckan med 10mg är passerad och nu är det de blå-vita 25mg som gäller framöver.

Men det är inte utan problem…

I tisdags så fick jag ett samtal på morgonen att grabben hade spytt på bussen till skolan på morgonen så jag åkte direkt och hämtade honom. Det har gått maginfluensa tidigare så det var inget att chansa på!

Efter några timmar hemma så repade han till sig och ville både äta och dricka. Eftersom anledningen till att han blev dålig var okänd såbeslutade jag mig för att hålla honom hemma i 48 timmar… (det är det många föräldrar som skiter i om jag skall vara ärlig! svagt som fan…)

I morse så skulle han då till skolan efter två dagar hemma och när han skulle ta sin medicin så sade han: –“det här är ingen bra medicin…”

Det kändes inte så kul men vi övertalade honom om att det inte var något fel på medicinen och så tog han sitt piller.

När jag väl hade hunnit till jobbet så ringer telefonen och mycket riktigt har han nu kräkts på bussen igen!

Fan! Snabbt in i bilen och jag försökte ringa skolan från bilen men tillgänglighet via telefon är tydligen inte prioriterat på ungarnas skola och när det fjärde telefonnumret gick till telefonsvarare så sket jag i det hela… Efter en stund så ringde grabbens personliga pedagog mig och jag fick höra hur han mådde samt att jag berättade att jag var på väg.

Troligen är det så att han blir illamående av den nya medicinen så vi får prova att ge honom medicinen på kvällarna i stället och se om det hjälper probemet. Han skall ju inte behöva må dåligt av sin ADHD medicin!!!

Jag tycker synd om grabben som får utstå alla dessa “experiment” på honom men det är för hans bästa och vi pratar mycket om det och så länge han fortfarande vill medicinera sin ADHD och tycker fördelarna överväger nackdelarna så kör vi på. Han funkar ju så mycket bättre med medicinerna!

Så skall ert barn börja med Strattera så rekommenderar jag att ni ger det på kvällen i stället när de ändå skall vara lugna och gå och sova.

Håller tummarna att det skall bli bättre framöver!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

7 Comments

 1. 25!? Gah! Det där är en riktigt stark dos! Jag ligger på 40 mg nu men ändå.. jag är 24 år så jag borde nog klara det. XD Usch. Stackars grabb. Förlåt för att jag ger dig råd nu. Men se upp med att låta höja dosen för snabbt! För det låter som att hans kropp känner sig omtumlad av en såpass stark dos.

  Jag vet att jag fick stå ut med väldigt mkt biverkningar.. så jag drack en del saft för att få i mig socker och för att motverka illamåendet. Det är bara att fråga om det är något du undrar.

  Post a Reply
 2. Tack för att du delar med dig!!!

  Som du nu har läst så började han med Concerta och provade två olika doser men att det inte fungerade så bra…

  Nu går han på Strattera och han började rampa upp första veckan med 10mg och sen skall han ligga på 25mg med hans nuvarande vikt.

  Först när han tog på mornarna blev han åksjuk men nu när han tar på kvällen mår han riktigt bra!

  Stratteran har inte samma agressiva effekt på hans hjärna men Strattera gör att han fortfarande är sig själv – och vi har fått våran glada kille tillbaka!

  Han är kontrollerad av Överläkare så doserna har jag inte så mycket att säga till om men jag kan avbryta när jag vill om det inte funkar.
  Han är nu inne på sin tredje vecka och jag tror att detta är rätt väg att gå.

  Han är fortfarande ganska speedad men inte lika mycket som när han är utan medicin och det gör att han hänger med bättre i skolan.
  Om detta räcker framöver återstår att se, han har ju trots allt heltidshjälp i skolan som hjälper honom framförallt med fokuseringen så vi håller tummarna.

  Han var mycket törstig i början, framförallt på saft, och jag tackar för förklaringen varför! Han är fortfarande törstig men det är bara bra att dricka ordentligt 🙂

  Att du skriver “stackars grabb” är helt korrekt dessvärre… Han har fått utstå en massa skit nu när vi har letat rätt medicin för honom men det är för att underlätta för honom vi gör det, inte alls för att göra vårat liv enklare! Det kommer jag aldrig att göra för mina barn!

  Skulle han säga en dag att han inte vill ta medicinerna pga biverkningar så kommer jag absolut att lyssna på honom och hitta en lösning.

  Som det är nu kan han inte fokusera mer än några få sekunder utan medicinen och då är det till stor hjälp, speciellt med tanke på att bakom hans ADHD döljer det sig en rätt rejäl Autism också.

  Sen han började ta sin Strattera på kvällarna så mår han skitbra och är jävligt kreativ så mår han bra tänker vi fortsätta!

  Det är mycket trevligt att ni skriver och att hitta vuxna kontakter som själv tar medicinerna är guld värt!
  Jag har ju provat Concerta en gång för att försöka förstå hur han kände men det gjorde inget på mig eftersom jag inte har ADHD…

  Vi kämpar på – alla dagar i veckan, alla veckor hela året – och jobbar för att grabbarna skall få ett så bra liv som möjligt! (och som de förtjänar!)
  Det är vår skyldighet som föräldrar, oavsett om de har diagnos eller ej!

  Nu skall jag bygga Lego med grabbarna. Det var visst pirater och sjörövare som gällde i dag 😉

  Post a Reply
  • Hej

   jag snubblade över din blogg av en händelse och är inne på första besöket idag. Jag har genast fått lite funderingar som jag vill dryfta – ta det som nån input om du tycker att finns något tillämpligt till er situation i det…

   Jag har en son på 10,5 som har bla diabetes , autism och generellt ångestsyndrom. Han tar fluoxetin för ångesten och vi har märkt att SSRI- preparat sänker hans blodsocker drastiskt, och snabbt som tusan går det!

   Även andra diabetiker vi känner ( även vuxna) som använder SSRI-preparat ( typ citalopram och liknande) har fått så katastrofalt lågt blodsocker att de till slut knappt kunnat använda insulin för att de riskerat att hamna i insulinkoma. Eftersom insulin är livsviktigt för en diabetiker har det hänt att flertalet fått avbryta sina SSRi-behandlingar.

   Sötsuget din son upplever av stratteran/concerta har förmodligen att göra med ett sänkt blodsocker ( ett lågt blodsocker kan ju ge illamående också…), speciellt vi som icke-diabetiker är ju mer känsliga för blodsockersvängningar än vana diabetiker…Du kan ju alltid se till att ha med lite druvsocker i fickan som han kan ta om han tycker att han blir yr och illamående- druvsocker höjer ju snabbt blodsockret. Flera av de ADHD-barn jag jobbat med tidigare har inlett sina morgnar innan de kliver ur sängen medeatt par druvsocker för att inte alldeles starta dagen med humör och blodsocker vid fotknölarna, när druvsockret sedan börjat verka har de kunnat ta sin medicin och äta frukost.

   Ett svajjigt blodsocker kan vara jobbigt för vem som, som att be en vingklippt fågel hålla rät kurs genom skyar med luftgropar….har man redan innan detta kanske annan världs- eller känslouppfattning än odiagnostiserade så måste det vara ännu värre- så brukar jag tänka ibland när sonen är extra jobbig och ilsk och han upptill detta har ett kanske högt/lågt blodsocker- det förbättrar ju inte hans förutsättningar precis.

   Vi har ju också varit i valet och kvalet om man skall medicinera eller ej, och för vems skull. Jag tror att man far med osanning om man säger att det enbart är för barnets skull. Det är klart att man vill förbättra för sitt barn så mycket som möjligt och kan en medicin ta udden av det jobbiga för dem och underlätta deras vardag är det ju jättefint- men samtidigtskall erkännas att det är en leasa för själen för utschasade föräldar och syskon också att det blir mer stabilt och avslappnat.Det är en win-win situation om medicineringen funkar bra.

   Post a Reply
   • Hej!

    Jösses vilken intressant information du kommer med SSRI-preparatens påverkan på blodsockret!!!
    Jag tänkte aldrig i de banorna när han gick på Concerta och det gjorde nog ingen annan heller…

    Nu går han ju på Strattera som inte innehåller några centralstimulerande men effekten är också nästan försumbar.
    Vi kommer i framtiden att testa Concerta igen på honom för de positiva egenskaperna var enorma för hans koncentration, att hjärnan kopplade rätt och hans språk medans de negativa var ohållbara för alla – inte minst honom 🙁
    Tänk om det var så att han hade så låga blodsockervärden att han blev sur och sträv för det? Jag har kompisar med diabetes och jag har sett två gånger när blodsockernivåerna sjunker till nästan noll hur de kan bli då… Inte kul direkt…

    Du skall ha ett stort tack för denna frågeställningen för jag hade aldrig tänkt på att man skulle mata någon med ADHD mer socker!!! Det är ju normalt socker som kan få dem överstyr 😉

    Detta skall jag ta upp med överläkaren nästa gång och ha det som parameter i framtiden om vi testar ett annat preparat helt klart!

    TACK! 🙂

    Post a Reply
   • tilliägg:
    din son behöver inte haft ett jättelågt blodsocker så att det synts vid en blodsockerkoll, eftersom han inte har diabetes kommer kroppen att lösa det utan att det syns på provtagning- hade han som min son varit diabetiker syns det däremot direkt på bs-tagning.Däremot är vi ickediabetiker mycket känsliga för så lite som ex 0,1 mmol´s sänkning i blodsockret.Du har säkert bekanta runt om dig som är känsliga för blodsockersvängningar utan att vara diabetiker och vet hur de kan bli – kallsvettiga, yra, irriterade m.m…När vår son började med fluoxetinet hamnade vi nästan på sjukhus pga lågt bs, hur mycket vi än sänkte basdoserna ( han har pump) så var det inte tillräckligt. Han har en låg basdos och är insulinkänslig i vanliga fall , men med fluoxetinet har hans insulinförbrukning minskat till löjligt låga doser. Svängningarna och känsligheten i blodsockret är anmärkningsvärda – läkarna står som handfallna, tur att man som förälder har bra koll….
    Det lilla man kan hitta om detta är på engelska och bygger på folks erfarenheter ( erfarna diabetiker) om man googlar på lågt blodsocker, och typ citalopram …

    Sonens bästa kompis har ADHD, när han sover över ( och annars också)tar han varje morgon 2 druvsocker innan han kliver ur sängen och tar sin medicin och äter frukost. Hans ADHDmedicin är utportionerad över dagen och inför varje nytt tillfälle tar han ett par druvsocker för att möta effekten av medicinen innan den kickar in med det negativa.Fördelen med druvsocker är att det ger ensnabb kick utan att stanna kvar länge i kroppen med förhöjda blodsocker – därför ligger killen inte på en high-kick under en längre tid utan får bara energitillskott när det behövs som sedan lika snabbt försvinner när han fyllt på med annan energi ( ex mat) . På BUP i Halmstad ger man som tips just detta med att ge ett par druvsocker på detta viset – för många har det fungerat riktigt bra., fr andra gör det väl varken till eller från …
    Nu är det sluttjatat, dags för väckningsrunda nr 2 för barnen som drabbats av akut förtida tonårströtthet…det får bli frulle hemma idag och sedan racerfrat till skåne, där jag jobbar- trots hallänningar som vi är.

    Post a Reply
 3. Tja, dock sa jag stackars grabb för att jag kan sätta mig in i hans illamående. Det är ingenting jag lastar er som föräldrar för eftersom medicineringen uppenbarligen har god effekt. 😀

  Precis som jag skriver på min blogg så sa min gamla psykläkare en riktigt bra sak. När jag får mina ryck och vill sluta med saker och ting.. så tänker jag på hans argument (du får för övrigt sno det). Han ställde mig en fråga:

  Om du hade diabetes så behöver du troligtvis insulin. Kan du då bara sluta med att ta insulin för att du inte vill?

  Jag skall för övrigt påpeka det att jag har riktigt grava funktionshinder. Det är inte det att jag vill förminska din sons diagnoser, utan jag vill bara visa för dig att jag förstår hur det känns när det kommer till val. Men jag hoppas på att du frågar mig fler saker.

  Jag jobbade som lägerledare för ett par somrar sedan och det var en mamma som medicinerade sin son så kraftigt att jag blev alldeles darrig av ilska. Han var då blott sex år och tog mer än 54 mg concerta. Det finns undantag självklart! Men det är inte okej att medicinera ett litet barn utav fel anledning med en dos som motsvarar en vuxen kvinnas dos. Hon gjorde det för hennes skull, för att hon skulle få lugn och ro hemma. Jag blir arg bara jag tänker på henne. Men jag skall faktiskt säga det till folk som överväger concerta för sina barn att de kanske skall diskutera strattera först. För det är ju uppenbarligen så att det funkar för din son? Kanske det funkar för någon annan med? Jag har nämligen hört ett flertal säga att Strattera är något man inte skall ge till någon under arton år (jag vet! Dumt sagt, jag håller inte med självklart).

  När det gäller att äta, detta kanske låter dumt. Men har du provat med att ge honom majskrokar att tugga på? Det funkar för mig och lugnar min mage för en liten stund. Dessutom får man ju i sig lite kolhydrater på kuppen.

  Lycka till med piraterna och sjörövare! Själv så skriver jag universitetsarbete. Det är så oerhört mycket lättare att fokusera när jag inte ticsar. Jag har precis varit ute på en längre promenad så då slappnar kroppen av.

  Post a Reply
 4. Hej igen!

  Vi har haft turen att ha fått ett skitbra team för båda mina autistiska grabbar så de har följt dem i många år.
  Överläkaren som ordinerar medicinen tillhör nog en av de bättre i landet och jag har fullt förtroende för honom.

  Vad gäller Concerta har inte dosen någon betydelse hur gammal man är eller hur stor man är, det är individens behov fick jag lära mig.

  Strattera är däremot viktbaserat och det var mycket noga med hans vikt innan han fick rätt dos ordinerat.
  Nu mår han som sagt skitbra och har återfått aptiten som han tappade med Concerta så egentligen känns det som att vi har landat nu efter denna guppiga resan 😉

  Du skrev om en mamma som gav hennes barn enorma mängder Concerta… Hade inte barnets doktor någonting att säga om det? Fast det ville nog inte du fråga och det har jag full förståelse för…
  Många föräldrar vill att sina ADHD/ADD barn skall ta mediciner så att de inte blir så jobbiga hemma… Det tycker jag är helt förkastligt!
  Jag medicinerar min grabb så han skall ha en chans att hänga med i skolan och orka med dagarna. Han säger själv att hjärnan funkar bättre nu och det gör mig lycklig 🙂

  Vad gäller Strattera och barn så stämmer det att de är lätträknade. Det kan faktiskt vara så att det är mindre än 10 barn i landet som äter det men om centralstimulerande ger en så pass negativ effekt som det gjorde på min grabb så känns det som rätt väg.
  Vi sade att vi var beredda att testa tills vi antingen var nöjda eller avbröt det hela och vi pratade dagligen med grabben flera gånger för att ha koll på hur han mådde och han svarade på sitt sätt och försökte beskriva hur han kände det. Eftersom han är delaktig och känner hur han blir bättre så har han kämpat på.

  Det är vi glada och stolta över!

  Han är verkligen solstrålen själv normalt och efter några månader med mörka moln så skiner nu solen igen!

  Jag gör allt för mina barn, och då menar jag verkligen ALLT!

  Att jag skriver om det här är för att kunna ge andra i samma situation, eller som hamnar där, en inblick hur vi gjorde och gör och visar att det går om man ger sig fan på det!
  Annorlunda betyder bara unik och alla är unika på något sätt!
  Att man har lite fler bokstäver gör bara en mer speciell och det är banne mig inte dåligt! Tänk om man skulle vakna upp en morgon och vara “normal”… Hemska tanke!

  Jag är absolut inte normal själv, jag är jag och jag är unik!

  Nu är det färdigbyggt med Lego och nu ligger liten kille och snarkar bredvid mig och storebror försöker hitta på ursäkter varför han inte skall sova riktigt än…

  Goder natt och tack för dina tankar och erfarenheter! 🙂

  p.s Lycka till med studierna! Låt det ta den tid det tar och behöver kroppen en paus så skall man lyssna, det finns all tid i världen att bli “klar”!

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.