Skytte – matematiska övningar och huvudbry…

Har räknat på b.c (Ballistic Coefficient) G0 och G7, drag, drop och alla andra parametrar som man tydligen inte klarar sig utan… hehe…

När jag hade räknat och räknat så hade jag ett rangecard som jag trodde på. Åkte ut på skjutbanan och klickade in mig efter mitt rangecard och intog positionen. Sköt två skott och det var högt! Jag fick backa från 16 till 12 klick innan jag var rätt och det fick mig att fundera.

Jag utgick från att kulan lämnade loppet (V0) med 815 m/s men det är uppmätt i ett annat vapen och inte mitt, samt att det var rejält kallare då…

Jag tog med mig denna informationen hem och började räkna åt andra hållet… Min kula har ett G0 på 0.505 och ett G7 på ungefär 0.320 och eftersom jag vet att det är 12 klick på 300 meter (nollad på 100 meter) så kan man räkna fram farten i grova drag…

Problemet är att den ekvationen ger ett V0 på 940 m/s vilket bara kan vara tvärfel… 43.5 gr N202, Federal 210, 175 gr kula ger inte de hastigheterna!

Nehepp, det blir till att låna en kronograf och verifiera den exakta utgångshastigheten samt kontrollmäta optikens höjd över pipan så allt stämmer.

Men bössan skjuter riktigt, riktigt bra! Betydligt bättre än han som håller i prylarna i alla fall 😛

Hade inte tid med en massa skytte i går men jag sköt en tre-skottare på 300 meter och det andra skottet hade en halvpissig avfyrning men jag har fortfarande Tikka originaltrycke och det är bara för tungt helt enkelt!

grupp300m

Gruppen är kanske 25mm och det trots en dålig avfyrning! Det finns potential i denna riggen helt klart, trots den “tråkiga” kalibern .308Win

Mer matematiska övningar kvarstår dock och en massa skytte givetvis!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

2 Comments

 1. Visst är det härligt när verkligheten är så fel när man räknat så bra 😉

  De kanske inte går i 940 m/s men faller Nosler Competition 175 grainaren bara 12 klick så går de nog rätt fort. Min långhållsladdning som är 155 grains Lapua Scenar som lämnar i 865 m/s, faller 13 klick ut till 300 m.

  Med tanke på att de håller ihop träffbilderna helt OK så är det helt klart en laddning med potential för riktigt långa håll.

  Post a Reply
 2. Kronograf är absolut ett måste i det här läget!
  Jag vet inte vad som är max fart med en 175gr kula i en .308Win pipa men riggen känns ok att skjuta med och laddningen skjuter betydligt tätare än vad jag klarar av att matcha så det är en trevli kombo.

  En regnfri dag med kronograf samt börja om på 100, 200 och sen 300 igen så jag kan verifiera om mitt range card kommer att avslöja boven i dramat 😉

  Någonstans är det fel i ekvationen för kulan kan inte ha V0 på 940 m/s!
  Jag har lyckats åstakomma samma resultat med klicken genom att sätta över 1 på G7 men det är en teknisk omöjlighet… Intressant test dock för att leta felkälla!

  Det är dock en bra ursäkt för att skjuta mer! 😀

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.