Liten blir stor!

Glasögon

De sista veckorna har den äldre killen klagat på huvudvärk och att det ibland gör ont i ögonen. Kanske inte helt konstigt med tanke på att dessa gossarna måste koncentrera sig mer än andra på uppgiften men också pga att han spenderar otroligt mycket mer tid framför datorn och telefonen än andra barn i hans ålder. Det är hans främsta kommunikationskanaler och därför tycker vi det är ok – fast vi har schemalagda pauser på dagarna!

Hur som, jag ledsnade på att gå upp sent på kvällarna och fundera på om han skulle ha alvedon eller ej för jag var inte säker på att det var huvudvärk eller någonting annat men så fick jag idén om att faktiskt testa synen på honom! Han skall ju trots allt snart fylla 9 år… (herre jösses… 9 år! tiden flyger fram!!!)

Satte mig ner med honom och visade hemsidan till Sjöbo Optik och började förklara att han var tvungen att kolla synen eftersom han hade ont i huvudet så ofta. Vi kollade även på alla fula glasögon vi kunde hitta via Google search 😀

Han verkade inte alls tycka att det var någonting konstigt med detta och en killkompis på skolan som han verkligen respekterar och tycker om har glasögon så det kändes som att detta nog skulle lyckas!

Vi satte oss i bilen och helt sonika bara åkte in till optikern för att pejla läget om det skulle funka eller ej – trots spöregn ute.

Väl framme hos optikern så kikade vi runt lite och ganska snabbt hade vi faktiskt bokat en tid! När killen som tog bokningen frågade mig efter telefonnummer så svarade grabben -“Jag kan!” och rabblade snabbt upp vårt hemnummmer! 🙂
Detta kändes hur bra som helst!

Veckan därpå så åkte vi då in för syntestet och trots att det tog en rejäl stund att testa så var det inte som helst protester och han var ovanligt fokuserad och tillmötesgående!

Han hade inget stort synfel 0.50 / 0.50 men även stigmatism. Optikern tyckte att det var på gränsen för glasögon för ett “normalt” barn men pga all tid som han spenderar vid datorn och liknande så var det faktiskt nog en vettig idé med tanke på huvudvärken.

Han hade redan gången innan hittat ett par snygga glasögon som han valde själv så det var bara att beställa! När han insåg att han inte skulle få glasögonen på en gång så blev det dock kris och det tog faktiskt några dar innan han helt hade accepterat faktumet… Så är dock livet här och denna gången var faktiskt ovanligt bekymmersfri så det bakslaget var faktiskt acceptabelt.

På tisdag så skall vi då hämta glasögonen och få dem inpassade. Hoppas huvudvärken försvinner!

I samma veva så passerade hans dator bäst-före-datum och passade på att ge upp och när jag ändå köpte en ny dator till honom så köpte jag även en ny 24″ skärm med tanke på hans ansträngda ögon… Den fick klart godkänt 😉

Innan har det tagit veckor och månader att göra en så pass stor sak som att gå till optikern, tandläkaren, doktorn etc etc så all träning med IBT och liknande har verkligen gett resultat och han kan nu ofta faktiskt passera “under radarn” som ett vanligt barn! Inte för att vi har något problem med deras autism – tvärtom – men målet har ju alltid varit att göra dem mer självständiga och fanimig om vi inte håller på att lyckas!

Stolta föräldrar är det hur som haver! 🙂

Provglasögon

p.s Han gillar verkligen inte att bli fotograferad och när vi provade bågar så stod han modell framför kameran med flera bågar!!! Han till och med tittade på bilderna efteråt så detta måste han ha varit positiv till!

 

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.