Renoveringskaos…

I sedvanlig ordning så skall det renoveras under semestern och eftersom jag ramlade i trappan och skadade ryggen för lite mer än två år sedan har inte ett skvatt hänt under de åren…

…fram till nu!

Min Pappa och min yngre bror kom ner från Östersund och Stockholm för att hjälpa till under 10 dagar med renoveringen av 4 rum. (egentligen hade vi ett mycket större projekt men fick avgränsa oss eftersom det var så otroligt mycket jobb…)

Tanken var nog att jag inte skulle göra så mycket själv och låta dem göra grovjobbet men jag kunde inte hålla mig och så var olyckan framme… Har nu en nerv i kläm på högra sidan också och det skall bli intressant att förklara för läkaren… Vet inte om detta kommer att reda ut sig eller om de får öppna mig och flytta på nerven för jag gissar på att jag nu även har en nerv i kläm vid L4 också…

Hur som haver, tanken var att vi skulle riva klart det sista på alla innerväggarna och putsa om allt invändigt. Jag hade tjuvstartat men det fanns gott om arbete kvar 😉

Vi inhandlade hydrauliskt kalkbruk, grovspackel, gipsputs (när det behövde gå undan), panel, list, sockel, elkabel, kontakter, spik, skruv osv osv… (jösses vad dyrt en del saker är!!!)

Johan anlände ett par timmar innan Pappa och vi passade på att botanisera på JULA innan det var dags att åka till flyget. Johan och Tintin hittade två toaletter där inne och med vår humor kan det bara sluta på ett sätt…

JULA

Först var vi tvugna att renovera ett sovrum till arbetarna och det var där vi började. Putsa, slipa, flytta el och plocka ner alla radiatorer i kåken!

Det tog nog en 6-7 dar innan de faktiskt kunde flytta in i det nya sovrummet men under tiden så fick de ha byggpapp över sängarna i vardagsrummet. 😉

Pappa tog rollen som förste murare (eller “frimurare” som vi kallar honom) och fanimig om han inte hade anlag för detta! Han putsade kalkbruk för glatta livet och det blev ett riktigt bra resultat!!!

frimurare

Själv gick jag loss med snabbare bruk modell gipsbruk och det var skitkul!

Jag skulle putsa upp en gammal öppen spis och en portal jag hittade i en vägg (som ni ser i bilden ovan) och det var när jag gjorde detta som jag fick en kota att hoppa fel…

Nåja, den är fortfarande inte klar men den skall bara finputsas – sen är den banne mig klar!

När matsalen var putsad och fixad så skulle vi återgå till vardagsrummet, för vid det här laget hade vi avskrivit biblioteket för det skulle vi inte hinna med, och när vi började bära in panelskivor och allehanda verktyg så var det rejäl kaos!

kaos

Eftersom fet sot trängde igenom putsen oavsett hur vi gjorde så kom vi på att vi skulle sätta panel på hela bakväggen och köra med bröstpanel i resten av rummet. Det var spännande men i stället för att köra med pärlspont som jag har gjort innan så köpte vi panelskivor av mdf som faktiskt var riktigt snygga! Det var även mitt första besök på Byggmax och jag är imponerad av priserna! Visst har de inte samma tjocklek på lister och plankor men de är sjukt mycket billigare insåg jag… Jag har handlat allt lokalt hittills och i framtiden så skall jag handla en del saker på Byggmax faktiskt för det kan man verkligen spara pengar på!

Pappa åkte hem i går morse, trots att Tintin ville att han skulle bo här, och i eftermiddags strax innan jag skjutsade Johan till tåget så satte vi den sista panelen i vardagsrummet. Det blev faktiskt riktigt fint och vi är jävligt nöjda både frugan och jag!

panel

Nu återstår en del finputsande, eldragande, målande och tapetsering av en fondvägg men sen är några rum ÄNTLIGEN klara!!! (erh, vi skall måla några golv också… och putsa ett rum till… och måla om taken… och hänga dörrar… och montera elementen… och byta ytterdörrar… och kalka om utsidan av kåken… och en hel del till, men vi har några nya rum inomhus i alla fall!)

Ett ofantligt stort TACK till min Pappa och lillebror för att ni kom ner och hjälpte oss med denna renoveringen! Jag orkade inte vara så social men jag hade mer ont än vad jag ville ge sken av och det blir man trött av… Nästa gång skall vi inte ha så mycket att göra och då kan vi hitta på mer roliga saker! Dessutom så hade vi ett fruktansvärt skitväder hela tiden men å andra sidan så hade det inte varit roligt att jobba i hög värme heller 😉

p.s Kollade på en vägg i matsalen i dag när jag skulle visa frugan en sak och höll på att vika mig dubbel av skratt!!! Katten Ingrid hade nog jagat flugor medans väggarna torkade och här är resultatet…

tass

Jag skall inte ta bort detta avtrycket utan låta det vara kvar som ett minne 😀

p.p.s I morgon skall jag VILA och bara leka med barnen hela dagen! De har faktiskt varit riktigt duktiga hela tiden och det har varit minimalt med gnäll – trots att de fick klara sig själva den mesta av tiden… Ser tendenserna nu med lite tjuriga barn men det fixar vi i morgon! Minecraft, LEGO, cykla, äta glass och kanske en tur till Pema – det är de värda!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

1 Comment

  1. Frånsett dina trasiga rygg så låter det ungefär som det brukar vara för de flesta av oss med gamla hus, snälla släktingar och en önskan att lösa renoveringen själv…..

    Kul med tassavtrycket, det skulle jag också sparat.

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.