Renoveringar – nytt kök! del 1…

Renoveringar… Ja, som ägare till en gammal gård anno 1870-ish så har man det man gör.

Jag har i princip hållt på i över 6 år nu med att renovera – om man inte räknar med när jag har varit sängliggandes efter vurpan i trappen då…

Efter den enormt stora hjälpen jag fick i somras av Pappa och lillebror så fick jag tummen ur och sugen igen att köra på ordentligt. Jag hade vid det laget hittat många knep på hur jag skulle köra på trots min ryggskada som tvingar mig att sitta i rullstol på dagarna men med tålamod och knep så rullar det på.

Dagen innan julaftonen så kunde vi äntligen inviga vardagsrummet och det var en underbar känsla! Visst fan är inte golvet målat än men resten är i princip klart!

Det första jag sade när vi flyttade in var att den dagen alla “måsten” är klara så skall jag bygga ett nytt kök! Hade inte räknat med att det skulle ta över 6 år och inte är alla “måsten” klara på långa vägar men det gamla dysfunktionella köket hindrade mig att kunna vara kreativ och funktionell i köket så nu var det banne mig dags!

Det gamla köket är nu utrivet och jag jobbar med den sista putsen på väggarna nu, sen skall det målas och det nya golvet från Marbodal skall läggas. Det är ett svart-vitt schackrutit marmoleum golv som jag lägger. Inte det billigaste golvet direkt men det skall förhoppningsvis räcka så länge jag lever!

Stommar och luckor osv har jag köpt på IKEA och det är serien Lidingö off-white som gäller med skivor i antracit-imitation från en annan firma som gäller. Hade tänkt köpa riktiga stenskivor först men bara skivorna skulle landa på närmare 60000 kr så det hoppade jag över…

Allt är levererat förutom bänkskivorna och det är nog bara bra för jag ligger efter i planen kan jag lova…

Tanken var att bli klar förra veckan men eftersom jag hittade en del fuskjobb under det gamla köket så var det åter igen bara att riva allt och göra om från början. Detta inkluderar även elen och jag håller nu på med det sista. En mycket god vän till mig skall komma och installera mitt nya elskåp för även om jag har kunskapen så vete fan om jag kommer att palla att dra alla kablar till det nya skåpet under en session och så skall ju i alla fall elskåpen vara godkända 😉

Nu till anledningen till avbrottet i tystnaden då…

Min NYA spis dök upp i morse!!!

Har alltid önskat mig en proffsspis från AGA och nu fick banken minsann ställa upp som sponsor och fixa det till mig! Det blev en Rangemaster/Falcon Elise 110 SE från AGA i England och jag var bara tvungen att baxa in den i köket – trots att jag ännu inte har lagt det nya golvet – och koppla in el och gas för en provtur! Dock blev inte första rätten speciellt upphetsande men jävlar anamma vilken spis!!! Min gamla gasspis av märket Gorenje är nu till salu för en riktigt billig penning – under förutsättningen att köparen rengör den själv :p

Falcon Elise 110 SE

Falcon Elise 110 SE

Bilden är tagen med dåligt ljus i ett totalt kaos men här är min nya spis. Färgen heter China-blue och är en ny färg framtagen för den Franska marknaden. Förutom att den är funktionell och har den kapaciteten och funktionen som jag behöver råkar den vara riktigt snygg också!

 

kartonger

Så här ser det dessvärre ut i matsalen för tillfället, ja så ser nästan hela huset ut för det är kartonger till guds förbannelse i alla rum… Men om 4 veckor skall allt vara klart!

Tittade på integrerad LED belysning till köket men utbudet är skralt och hutlöst dyrt med tanke på vad tekniken kostar…

Det systemet jag behöver kostar närmare 6000 kr på IKEA och det dubbla annorstädes. Jag köpte LED strips med varma vita dioder från Kina via eBay för 180 kr ink frakt och då köpte jag dubbelt så mycket som jag behövde och bättre prylar än IKEA och de andra har 😉

Elektroniken för matning och styrning bygger jag själv av komponenter jag redan har så det kostar inte en spänn!

Vad gäller ryggen så skall jag snart (snart i sjukvårdens mått räknat = många veckor) in på smärtkliniken igen för att genomgå en intensivperiod för att ge det en sista chans att fixa min rygg utan att karva. Personligen ger jag det typ 0% chans att lyckas men jag skall försöka ge det 100% från min sida för jag måste komma ur rullstolen och mer viktigt få en fungerande smärtfri kropp. Om det inte fungerar så får de fan operera mig denna gången så jag kan fortsätta med mitt liv. 2013 kommer att vara förändringens år på alla fronter och får jag inte ordning på min rygg detta året så måste jag fundera på förtidspension eller liknande…

…och som gammal arbetsnarkoman så är det det sista jag vill och låter det agera morot i min väg framåt!

Nehepp, nu är det vila som gäller så jag orkar ta hand om yngsta i morgon som har en gräslig hosta och feber… Måtte det inte vara någonting illa?

P.s Skall avyttra alla mina myskankor så är det någon som är intresserad av ett gäng 100% genetiskt sunda och friska fåglar så är det bara att höra av sig. Om någon är intresserad av hela besättningen (typ 35 fåglar tror jag) så får ni ett riktigt bra pis. Jag kan inte längre ta hand om alla mina djur och innan de blir lidande så trappar jag ner.

P.p.s Livet i rullstolen rullar vidare och mina största två fiender på jobbet är trösklar och låsta dörrar med kraftiga dörrstängare… Har dock likt vår VD fått egen parkering utanför huvudentrén 😀

 

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

1 Comment

 1. Glömde tala om vart jag köpte spisen!
  Den är köpt hos Kaptensgården i Harlösa, Skåne.
  Vill ni handla av folk som verkligen kan kök och badrum och som är service-minded ut i fingerspetsarna så är detta stället för er!

  Mycket trevlig personlig service och en firma som står bakom kunden. De säljer enbart produkter med superb kvalitet och hjälper gärna till så att kundens behov uppfylls.

  Tack Eli på Kaptensgården!

  Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.