Polisen – var god dröj…

Polisen

Polisen

Häromdagen så gick det så illa att jag hamnade i en viltolycka och detta trots att jag med mina hökögon skannar av vägrenen efter vilt konstant när jag kör. Det hände på den ökända väg 13 i norrgående riktning från Sjöbo men på en vägsträcka som det är minimalt med vilt på.

Hur som haver, ett rådjur – en get – hoppade in framför bilen från vänster sida och trots att jag tvärnitade så blev det ändå en smäll. Gissar på att jag fick ner farten till 40 km/h kanske men det är fortfarande väldigt hög fart om man pratar om olycka.

Rådjuret tog precis mitt på kofångaren och även om det bara blev (vad jag vet ännu) plastskador och geten kunde springa därifrån så observerade jag henne tills hon lade sig ner ungefär 160 meter bort och jag kunde göra bedömningen att hon hade interna skador och inte skulle överleva många timmar till. Jag har tämligen god erfarenhet om vårt vilts anatomi och hur mycket de olika arterna tål men vid en viltolycka kan man ALDRIG säkert säga att de klarar sig bara genom att titta och då måste eftersöksjägare komma så fort som möjligt.

Jag märkte ut platsen ordentligt samt gjorde en väl synlig pil i diket så att den som gjorde eftersöket skulle kunna gå på spikrakt och inte behöva tvivla.

Ringde genast 114 14 för att göra en anmälan och kom fram ganska snabbt till växeln – 2 minuter max. Bad om att få bli kopplad till LKC i Skåne för att göra anmälan och nu började väntan…

Om vi stannar upp ett tag nu och tittar på statistiken över anmälda viltolyckor – som det är lag på att man MÅSTE göra – så ser man en liten ökning men det är en oerhört liten del som anmäls… Resten får ligga och självdö med oerhörda smärtor.

Tillbaka till min väntan på LKC nu. Det tog mer än 20 minuter innan jag kom fram och jag var ganska purken om jag skall vara ärlig… Majoriteten av de som ens överväger att ringa in hade lagt på för länge sedan och detta är fan inte bra!

Jag kritiserar inte han som till slut svarade för han gjorde bara sitt jobb och med tanke på att eftersöksjägaren ringde upp mig ganska snart så hade den delen av kedjan fungerat klanderfritt!

Man skall INTE behöva vänta så länge för att anmäla en viltolycka – speciellt inte när det handlar om en dåligt upplyst väg med stor andel tung trafik! Är det så ofantligt många ärenden som rings in så måste de utöka personalen också!

Uppdatering!: En god vän – under anställning hos de blåklädda herrarna – påpekade att man skall ringa 112 vid viltolycka! Jag fick lära mig en gång i tiden att viltolycka inte föll under kategorin “akut” eller “livshotande” och då var det inte 112 man skulle ringa – detta är alltså fel. My bad 😉

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

1 Comment

  1. Det är så djävla ledsamt sådant. Alla dessa telefonköer hos myndigheter och annat samhällsfinansierat. Jag undrar vad de egentligen kostar samhället? Senast jag ringde försäkringskassan var det 172 personer före i kö…. Vardag under arbetstid. Om blott 10% av dem ringde under arbetstid och fick sitta i 10 minuters kö så har vi bara där 3 timmars produktionsbortfall, bara vid det ögonblick då jag ringde! Nae, samhället behöver definitivt fler som aktivt arbetar med att lotsa folk rätt (telefonister/kontrosassistenter). Det behövs också fler sekreterare. Det är väldigt oekonomiskt att alla i samhället skall göra allting.

    Nåja. Bra att du hängde kvar i luren så att du kom fram till slut!

    Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.