Stor uppdatering!

Sådärja, bloggandets prioritering fick stryka på foten någon gång under förra året och inte förräns nu har jag känt mig manad att börja skriva igen. Är nu “gående” igen efter fem månader i rullstol men är inte på långa vägar kurerad på något sätt och jag vet ännu inte vad vår kära läkarkår tänker göra, eller inte göra, nästa vecka när jag skall in igen.
Har även precis blivit singel efter 15 år men jag och barnen har hittat på så mycket hyss denna veckan att vi faktiskt haft riktigt roligt!

Min äldsta grabb har börjat tjata om att han vill ha Sigvard tavlan på sitt datorrum men då missar vi ju den alla andra tillfällen, och köpa en till kan han glömma med tanke på att de kostar i runda slängar 8000 riksdaler i inköp!!! Tror inte ens det inkluderar moms…
Åter igen sitter man och profiterar på våra handikappade barn med hjälp av ockerpriser…
En Sigvard tavla innehåller 96 lysdioder, en 4×7 segment display, tre MM5451YN display drivare, en RTC, några regulatorer, en atmega 32u och lite vanligt elektroniskt strössel. Detta monterat i en whiteboard skall då berättiga det priset? Skulle inte tro det 😉

Jag har då börjat rita en förbättrad version som lånar när, var och hur lamporna tänds för att bibehålla rutinen men i övrigt skapa en helt ny lösning!

Kommer också driva min med en atmega 32u eller 328p men där slutar likheterna.
Min kommer att vara något mindre, förhoppningsvis i A3 format, och bakgrunden är av papper som sen täcks med plexiglas. Något lättare än föregångaren men dock ej magnetisk. Jag kommer att bygga den modulärt för att hålla ner kostnaderna för pcb tillverkningen – dvs generiska kretskort för de ytmonterade lysdioderna och man använder 4 eller 5 likadana för att få in de 24 timmarna per dygn.
Mina lysdioder kommer troligen att vara i fullfärg så man kan ha olika färger om man så önskar för speciella tider eller aktiviteter. Man kommer också att kunna “spela upp” ett visuellt mönster med alla lysdioderna för att påkalla uppmärksamhet att någonting skall hända.
Min tavla kommer att använda 24-timmars benämning på både klockan och lysdioderna, inte som Sigvard tavlan har totalt missat och gjort fel.

Man skulle kunna lägga till en krets för att koppla upp den mot ett wlan för automatisk uppdatering från dator/telefon men det hoppar jag över helt nu i första versionen. Jag har inte bestämt mig hur jag skall adressera alla lysdioderna än och det finns två vägar. (eller tre egentligen men jag vill inte matriskoppla dem)
Jag kan använda en näve 74HC595 shift register för att individuellt adressera dem, eller fem MCP23017 och adressera dem med i2c. Den andra metoden vore att använda 96 st LPD8806 och på så sätt kunna individuellt styra varje lysdiod och då skulle jag kunna visa ofantligt många färger också – vilket egentligen är ointressant – men lösningen är tekniskt bäst. (och mest komplex…)

Har tittat på att använda led strips med LPD8806 men då skulle tavlan bli enorm så den hoppar jag över!

Oavsett vilken väg jag tar så kommer Eagle cad filerna att släppas som open source så att de som vill kan bygga sin egen tavla utan att bli ruinerad på kuppen! To be continued… 😉

Har sålt ankorna och gässen också. Eller sålt… Killen som skulle köpa dem gick under jorden och det slutade med att jag skänkte bort dem! De kom till ett bra hem och det var det som var det viktigaste för jag har inte längre så mycket till över nu när jag är själv med barnen och jag försöker optimera rutinerna här hemma nu så man får max progress med minimal insats :p

Annars bråkar bilen mer än normalt så jag får ringa Land Rover i morgon bitti för reparation… Bajs också för man badar ju inte direkt i pengar…
Har precis köpt en ny extrasäng också för det är lite trångt med fredagsmys framför TV’n i en enkelsäng men det var en timma innan bilen började hosta.

Sen vill jag bara framföra att nu vill jag minsann ha sommar på en gång! Sämsta våren i mannaminne och det är fortfarande kallt som fan. VÄRME NU TACK!

Steriliserade katten Sofie i torsdags och på tisdag blir Louis och Pip av med sina kulor, sen skall det bli fridfullt här hemma igen förhoppningsvis!

Jag vet ännu inte hur mycket tid jag kommer att ha för att skriva framöver men kvalitet är ju alltid bättre än kvantitet? 😉

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.