Timstock Slim™ – uppdatering 2

Timstock Slim™

Timstock Slim™

Nu är äntligen kretskorten färdiga och skickade från USA och nu hoppas jag inte tullen får för sig att titta i den vadderade påsen för då brukar det ta upp till två veckor till innan man får det samt att man får betala en avgift för att de var så snälla och öppnade paketet – även om det inte behövde förtullas eller var belagd med importskatt eller liknande…
Det tog 8 dagar från beställning till att tillverkningen var klar och med undantag för att man måste vänta – och det är inte min starkaste sida om jag säger så – så finns det ingen anledning att tillverka egna kretskort hemma annat än för enstaka prototyper, men då kan man använda labbkort om det inte handlar om enbart ytmonterade komponenter… Har prototypat mer än en gång med ytmonterade komponenter som jag limmar fast upp & ner, dvs “dead bug” style, och sedan lödat tunna kablar direkt på varje ben. Det är varken vackert eller stabilt men det är annars svårt att göra prototyper om man inte har thru-hole komponenter hemma – vilket jag alltid försöker ha hemma som dubbletter till de komponenter man ofta använder.

Passade också på att köpa en ny hetlufts-lödstation till monteringen av denna första prototyp av Timstock Slim. Jag är en flitig användare av eBay och jag beställer rätt mycket saker från Kina, Hong Kong och Japan eftersom det är helt andra prisbilder där! Denna lödstationen är ingen dyr pryl och förväntningen var låg men jag hade sett en review och gjorde en chansning!
Normalt löder jag ytmonterade komponenter med lödkolv men eftersom jag har klämt ihop designen på Timstock Slim så mycket för att minimera storleken så kommer det att bli besvärligt på sina ställen att löda dessa små komponenter med löskolv och då är det smidigare med lod i spruta och sen reflow med varmluft. Den dagen jag börjar producera dessa i volym så kommer jag att löda fulla paneler med kretskort i en ugn med infravärme. Då behöver man bara dispensera ut lod (“flytande” lödtenn) och placera komponenterna, sen gör ugnen resten. Komponenterna på baksidan (batterihållaren och min buck boost converter) måste lödas för hand när ovansidan är klar för man kan inte på ett vettigt sätt göra reflow på båda sidor samtidigt…

SMD Hot Air Rework Station Hot air gun 700W SCOTLE 858D+

SMD Hot Air Rework Station Hot air gun 700W SCOTLE 858D+

Det är allså en SCOTLE 858D+ jag har köpt och det roliga med denna är att den är en kopia av en kopia! 😀 Kineserna är allt bra roliga ibland… hehe…
Den har en sund konstruktion och hade för ovanlighetens skull en riktig nätkabel! Kabeln som följde med mitt digitala oscilloskop var rent ut sagt livsfarlig och den klippte jag av och slängde direkt utan att prova den… Tror inte den skulle palla mer än max 2-3A om jag skall vara ärlig…

Hur som have, här är lite fakta på den.

Technical parameter: Input voltage: 220 VAC ±10% 50 Hz
Power dissipation: 700W (watt)
Temperature demonstration: LED demonstrated
Air current way: Supple gentle breeze output
Air blower type: Not brushes the air blower
Air current quantity: 120 L/minutes (max)
Temperature range: 100°C – 450°C
Noise: <45dB (decibel)
Handle length: 120 cm (including transmission wire length)
Size: 13.8×10×15 mm (H×W×L)

Packing list:
1 * SCOTLE 858D+ Hot Air SDM Rework Station
3 * Nozzles

Jag brukar alltid köpa prylar som har fri frakt och denna fick jag hem – inklusive ALLT – för 380 kr! JA, det är kronor och inte dollar! Dessutom fanns denna i ett Europeiskt lager som denna Kinesiska firman har så det tog bara en vecka att få hem den.

Testade den lite snabbt i dag och även om de munstycken som följer med lämnar en hel del att önska i kvalitet så tog det mindre än 10 sekunder för att komma upp i 350°C och den fungerade exakt som en lödstation för varmluft skall göra. Går den sönder finns det nya värmeelement att köpa så trots sin ringa kostnad finns det reservdelar också – mycket bra!

Jag har ännu inte fått några förbättringsförslag på Timstock Slim så jag har själv kommit på en variant som kanske skulle vara bra?
Om jag bygger in den i ett minimalt skal – eller gjuter in den i epoxy, med undantag för batterihållaren – så kan man faktiskt ha den som en nyckelring! (eller hänga i ett snöre runt halsen eller var man nu vill fästa den…)
Det skulle vara bra för den som behöver ha med sig en Timstock ute i vardagen och denna är så pass diskret att ingen vet att det egentligen är ett handikapphjälpmedel – om man inte vill visa det.

En annan sak jag visserligen inte fått någon kommentar på är att Timstock Slim saknar högtalare eller annan elektronik som kan låta när tiden tar slut. Mina grabbar är fortfarande väldigt ljudkänsliga och därför har vi alltid kört med avstängt ljud på deras Tim(mer) Stockar och Timstockar. Är det användare där ute som behöver ljudfunktionen?
Om så är fallet har jag plats för att sätta dit ett litet piezo-element på baksidan som kan fixa detta men det kommer att öka tillverkningskostnaden med 12-15 kr.

Blir det jättemånga beställningar så kommer jag att budgetera för att få alla Timstock Slim byggda på någon av de företagen i Kina som jobbar med detta för oss “hobbyfolk”. Faktum är att det inte kostar så mycket per enhet att få färdigbyggt och betalar man samtidigt en liten extra slant så kommer de att testa alla färdiga kort också! Men det är bara om det blir fyrsiffrigt antal beställningar och i början kommer jag att handbygga samtliga Timstock Slim.

Tar nu posten rimlig tid att leverera dessa kretskorten så kanske jag har någonting att visa upp om två veckor!
Den första jag bygger kommer inte att köra på den ATTiny 85 som den är designad för eftersom jag inte kan ladda upp ny firmware på den mikrokontrollern på något enkelt vis eftersom jag måste använda alla ben på IC-kretsen för knapparna och lysdioderna och det är inte alltid man kan flasha via ISP headern utan man måste göra en high-voltage flash och det kan man inte göra på denna versionen eftersom jag har rationaliserat bort en spänningsregulator eftersom jag kommer att köra direkt från batteriet. Detta är dock inget problem utan jag kommer att dra några kablar direkt till en ATMega 328 i stället medans jag skriver färdigt firmware – sen kan jag löda dit en ATTiny85 och flasha med rätt firmware och hoppas på att allt går som det skall!

Har också fått bekräftat att jag kan beställa kretskorten i flera färger framöver vilket kan vara kul för barnen som skall använda dessa. Lila, röd, grön, blå, vit och svart är färgen man kan välja på lödmasken, men jag kommer i början bara att kunna erbjuda lila Timstock Slim för att göra det enkelt och hålla mina egna kostnader nere.

Har gjort ett försök att börja jobba denna veckan också efter ett lååååångt uppehåll sedan sista veckan i November… (För de som inte vet har jag varit i en olycka som orsakade en permanent ryggskada och jag har flera kotor i ländryggen som inte sitter fast så de rör sig i sidled om jag böjer mig eller liknande, och eftersom jag inte har några vätskefylla diskar mellan kotorna (diskbråck) så klämmer det på nerverna 24/7 och jag har slagits i flera år för att bli opererad. Nästa måndag skall jag in på ny MR för att de skall kunna ta reda på exakt vilka kotor som är lösa så de kan ta ställning till en operation nu senare i vår! HOPPAS VERKLIGEN att jag kan få en steloperation så jag kan börja leva lite igen och det är därför jag gör en massa småprojekt som Timstock Slim och liknande för att försöka hålla mig sysselsatt. Det var ingen enkelt match att börja jobba igen men det är trevligt att träffa arbetskamraterna igen och att känna att man kan uträtta något så jag kommer att jobba så mycket jag bara kan och så får vi se vad som händer nästa vecka efter min MR!)
Kanske jag skall uppfinna någonting som kan hjälpa sjukvården att bli snabbare som nästa projekt? :p

Nästa uppdatering kommer när kretskorten är här och jag har byggt en eller några stycken för test.

Känner ni någon person eller organisation som skulle vara intresserade av Timstock Slim så får ni gärna ge dem adressen till denna bloggen. Jag är som sagt inte ute efter att göra en massa reklam eller så – detta är ju trots allt ett icke-vinstdrivande projekt och i slutändan har jag nog gått ekonomiskt back på detta – men jag vill ge så många som möjligt chansen att få ha en egen, eller flera, Timstock Slim och priset kommer ingen att kunna klaga på den dagen jag sätter det slutgiltiga priset och kan börja leverera!
Innan dess kommer jag att be om testpersoner också som kan tänka sig att testa en Timstock Slim i vardagen och på skolan för att säkerställa att det inte finns några buggar, men det kommer mer info om detta senare. De som testar får givetvis en gratis Timstock Slim!

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

3 Comments

 1. Hej
  Ett sådant arbete du lägger ner till glädje för många.

  Jag har redan använt och rekommenderat din Tim(mer)stock till flera personer eftersom inte alla vill visa att de har ett hjälpmedel.
  En så fantastiskt bra idé med timstock slim som diskret kan hängas i en nyckelbricka eller liknande för dem som inte har en telefon, som kan ladda ner appar.
  Jag arbetar själv inom LSS (vuxna utvecklingsstörda på alla nivåer) och ser de stora behoven.
  Mvh Ewa

  Post a Reply
 2. Tillägg: visst finns önskemål om att där ska vara möjlighet för ljud i Timstock slim. Vill du testa på vuxna försökspersoner (LSS) kan du höra av dig.
  mvh Ewa

  Post a Reply
  • Hej Ewa och stort tack för din feedback!
   Jag har ju alltid utvecklat hjälpmedel till mina barn och har generellt bara sett till deras behov och kravställning och därför är det viktigt att få reda på vilka mer krav som andra har på de hjälpmedel som jag vill dela med mig av.
   Jag har nästan bara erfarenhet av autism hos barn och nästan alla jag känner har olika former av ljudkänslighet och därför avstod jag från ljud när jag ritade Timstock Slim. Har det sista dygnet fått flera kommentarer om detta så till nästa version kommer det även att finnas någon form av ljud som kan signalera att tiden är ute/nådd och jag skall testa några olika lösningar för att se viken som blir bäst ur både funktion och pris.

   Det kan fortfarande bli stora ändringar i designen eftersom vad som helst kan poppa upp under användartesterna men jag har som mål att skapa ett billigt verktyg som passar de flesta och som kan anpassas för individen i särskilda fall genom att nyttja den licens som finns då det är Open Source. I praktiken innebär det att vem som helst kan/får tillverka Timstock Slim – så länge man inte gör det för att tjäna pengar.

   Ser fram mot nästa vecka när de första “riktiga” kretskorten kommer och man kan få en känsla för form och funktion och om jag har tänkt rätt eller helt galet 😉

   Tack!

   Post a Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.