Timstock Slim™ – uppdatering 4

Timstock Slim™

Timstock Slim™

Av någon anledning tog det osedvanligt lång tid för kretskorten att komma fram från fabriken i USA denna gången, men så brukar det vara när man väntar på något man helst av allt egentligen ville ha redan i går…

Hur som, 3 st låg i ett kuvert och nu var det dags att testa om jag hade tänkt rätt och om min elektroniska design var rätt?
Jag har ingen formell utbildning inom elektronik och det var 2012 när jag var sjukskriven som jag läste på lite om elektronik och lärde mig under sommaren. Jag hade hyffsat bra koll innan på vad de flesta komponenterna gjorde och jag hade svart bälte i lödkolv sedan mina dagar i Ericsson när jag under en kort period jobbade i fabriken och inte som programmerare. Har saknat det ända sedan dess och jag ångrar att jag inte lärde mig att designa hårdvara redan då, men det är aldrig för sent!

Jag köpte en Arduino UNO ungefär den tiden och efter några dar hade jag rätt bra kläm på hur jag programmerade den och hur jag kunde koppla in sensorer och andra saker. Jag var dock mest intresserad hur man kopplade in sig på redan befintliga lösningar (datorer, LCD skärmar, radiostyrda bilar osv och jag lärde mig ganska snabbt hur jag kunde koda av digitala protokoll som SPI, I2C och andra proprietära protokoll. Nu använde jag inte längre någon Arduino utan jag byggde mina egna på protoboards och så använde jag mig av ATMega328p som mikrokontroller. Samma sak som en Arduino UNO men hemmabyggd – för en bråkdel av kostnaden. Fortfarande var det vara thru-hole komponenter jag använde mig av och ofta irriterade jag mig på att oavsett hur små jag försökte bygga mina projekt så blev de ofta större än jag önskade eftersom jag ville bygga in dem och det var i den vevan som jag började fundera på ytmontering, dvs SMD.

Jag köpte på mig ett litet lager av motstånd och kondensatorer i storleken 0805 och dessa är ofantligt mycket mindre – 2 x 1.25 mm! Nackdelen med ytmonterade komponenter är att man inte längre kan använda prototypkort med hål för att bygga så man får testa allt i huvudet i stället och så får man vänta tills kretskorten kommer hem från fabrik, alternativt så får man etsa sina egna hemma, och etsa kretskort för ytmontering är inget man gör som första steg så jag valde att tillverka mina kort på fabrik i stället. Tydligen har jag någon form av fallenhet för elektronik för det är mycket sällan jag ser blå rök hemma, men nog har jag bränt en del komponenter också… 😉

Tillbaka till prototypen nu då…

Den mikrokontrollern (dvs processorn) jag har valt till Timstock Slim™ är en attiny85. Den är väldigt strömsnål och är minimal i storlek. Nackdelen med detta är att man inte har så många pinnar, dvs IO kanaler, att använda och jag har designat så att knapparnas pinnar även används till den ICSP kontakt som sitter på kretskortet för uppgradering av firmware. Dock är det inte alltid man kan flasha ny mjukvara på en attiny85 utan att göra en high voltage flash och det vet jag inte än om det är lämpligt att göra när den sitter på kretskortet så jag byggde ett expansionskort som tillåter att jag kör timstocken mot en vanlig Arduino medans jag utvecklar. Det tjänar jag mycket tid på men den blir lite ömtålig eftersom det är mycket tunna kablar jag använder…

Lödde dit alla komponenterna och byggde ett enkelt breakout board och gjorde lite grundläggande mätningar med en multimeter för att se att det inte var någon kortslutning någonstans men allt verkade ok så jag testade att ladda ett testprogram jag skrivit för att se om jag hade tänkt rätt eller fel?

Jag kopplade in timstocken men inget hände… Fan! Hade jag tänkt fel någonstans? När man skriver mjukvara är det enkelt att rätta sina fel men när man gör hårdvara är det inte lika enkelt, och framförallt MYCKET dyrare… Dock hade jag tur för en av kablarna jag använde för att koppla in en Arduino med hade lossnat och efter jag fixat den så kopplade jag på strömmen igen och allt lyste upp som det skulle! 🙂

Så här ser första prototypen ut med alla kablarna som är kopplade till en Arduino i stället för den attiny85 som skall sitta där sen. Jag använder heller inget batteri utan jag använder en referensnätdel som jag även ser hur mycket den drar i drift. Den har även mätpunkter som är kopplade till ett oscilloskop.

Timstock Slim™ – första prototypen

Timstock Slim™ – första prototypen

Just nu håller jag på att testa hur låg effekt jag kan köra mina fullfärgs LEDs med för med full kapacitet så blir man ordentligt bländad samt att de drar rejält med ström och just nu kör jag dem med 10% effekt och det funkar bra även i fullt dagsljus! Dock vill jag ha möjligheten att köra betydligt högre effekt för att kunna påkalla uppmärksamheten hos t ex datorspelande pojkar som sitter djupt inne i en annan värld och inte skulle höra ett larm eftersom hörlurarna är på hög volym… Där kommer denna timstock att påkalla uppmärksamheten utan problem! 😉

Batteriet jag valt till första prototypen är ett 12 mm knappcellsbatteri men till nästa version kommer jag med stor sannolikhet använda ett 20 mm knappcellsbatteri i stället för de är både lättare att få tag på i vilken ICA eller COOP som helst, samt att de har 225 mAh i stället för 45 mAh (milli ampere timmar) och helt enkelt räcker längre. Det finns även laddningsbara sådana batterier men jag kommer inte att bygga in en laddkrets i Timstock Slim™ eftersom jag prioriterar att hålla priset nere. En enkel laddare för de batterierna kostar inte mycket och eventuellt gör jag en sådan som man kan beställa också för den som vill?

Jag har fortfarande inte hittat ett lämpligt piezomembran för ljudet men jag skall kolla närmare på det innan jag beställer komponenter från DigiKey nästa gång.

Med andra ord verkar det funka enligt plan och nu skall jag skriva färdigt mjukvaran som skall köras på den färdiga produkten, göra de ändringar som måste göras på kretskorten och sen beställa en liten laddning nya kort som sen skall ut på användartester. När allt det är klart och eventuella ändringar är gjorda så skall man sen kunna börja beställa dessa!
Har inget uppdaterat pris men eventuellt kan jag kanske plocka bort den boost converter jag lagt till för det ser ut som jag kan klara mig utan den och det gör att priset blir en aning billigare.
Dock kommer monteringen att kosta en liten slant och jag ser inte hur jag skall kunna hinna med att bygga alla själv så eventuellt låter jag en firma montera alla komponenterna med pick & place maskin och så löder de i samma veva. Jag vet inte hur mycket det kostar per enhet men det är inte så dyrt och det finns många fabriker i Kina som enbart gör detta till hobbytillverkare och de håller faktiskt riktigt bra kvalitet!

Hoppas även få svar på min senaste MR från experterna denna veckan men det kan nog ta lite mer tid är jag rädd för… Min läkare kollade i torsdags men då var de inte klara. Får jag ingen operation nu så blir det tillbaka till rullstolen igen för jag kan sällan ta mer än tre steg innan någon nerv hamnar i kläm pga bäckenbenet rör sig och då viker sig benen… Jag har gjort ALLT sjukvården bett mig om och jag har hållit på med rehab av och till i tre år och förra höstens experter lyckades bara göra mig ännu sämre så nu tycker man det är slut på alternativ utan att öppna upp mig? En sak har jag dock lärt mig och det är att “Välfärdssverige” inte har funkat på mycket länge och det så kallade skyddsnät som vi skryter så mycket om internationellt är en rökridå för i verkligheten har vi avsevärt mycket sämre vård och skydd än man har i majoriteten av Europa! Här får man vänta i flera år och försäkringskassan – när de väl börjar betala ut efter 4 månaders sölande – har ett så sjukt lågt maxtak för sjuklön att jag inte ser hur någon kan klara att leva på de pengarna…

Nåja, hoppas att jag äntligen har nått ändhållplatsen nu och att de fixerar min ryggrad med en låda titanskruvar och bentransplantation så jag slipper denna j-la smärtan!

Jag önskar inget hellre än att kunna börja jobba som vanligt igen med stora projekt, att kunna börja jaga igen, kunna cykla och leka med barnen på ett sätt alla föräldrar skall kunna göra med sina barn och kanske börja återgå till något slags liv igen. Många undrar varför jag gör en massa projekt som Timstock Slim™ eller de nya projekten med Sony Smartwatch t ex och det är för att hålla igång hjärnan och kreativiteten för man bryts snabbt ner när man bara kan ligga ner majoriteten av dagarna.

Nu skall jag sluta gnälla 😉

Author: politisktinkorrektpappa

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: